23 Nisan 2013 10:41

‘Halk barışa susamış’

AKİL İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Üyesi Abdurrahman Kurt, Bölge halkının geçmiş deneyimler nedeniyle devlete karşı bazı güvensizlikler taşıdığını ama süreci desteklediğini belirterek, “Halk barışa susamış” dedi.Bir süredir Bölge’de bir çok ziyaret gerçekleştiren ve halkla yüzyüz

‘Halk barışa susamış’
Paylaş

AKİL İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Üyesi Abdurrahman Kurt, Bölge halkının geçmiş deneyimler nedeniyle devlete karşı bazı güvensizlikler taşıdığını ama süreci desteklediğini belirterek, “Halk barışa susamış” dedi.

Bir süredir Bölge’de bir çok ziyaret gerçekleştiren ve halkla yüzyüze gelen heyette yer alan Kurt, Bölge’de insanların ilk defa konuşma fırsatı bulduğunu ve kendilerini dinleyen bir devletle karşılaştıklarını belirtti. “Zaman ve güven arttıkça herşeyin daha da normale gideceğinin sinyalini aldım. Bu yüzleşmenin ilk adımı. Bu ilk buluşma, ilk adım” diyen Kurt, komisyona dahil olup ilk kez Bölge’ye gidenlerin bilmedikleri şeyler duyduğunu, basından yarım yamalak ve taraflı dinledikleri şeyleri bizzat mağdurların ağzından dinlediklerini ve çok etkilendiklerini dile getirdi. Kurt “Bölge insanında bütün acılara rağmen kin birikmemiş ve insanlar barışa susamış” dedi. Yaşamını yitiren polisin ailesi ile PKK’linin ailesini ziyaret ettiklerini anlatan Kurt, “Yaşanan acılara rağmen ‘Biz yandık, başkası yanmasın’ feryadını duyduk” dedi. Bölge halkının çözüm sürecine karşı çıkanların sözlerine bir anlam veremediğini de söyleyen Kurt, halkın bir kesiminin geçmiş deneyimlerden kaynaklı devlete bir güvensizlik duyduğunu da söyledi. Kurt, “Onlar da ‘Biz süreci desteklemiyoruz’ demiyorlar. Ama ‘Bizim tarihsel tecrübelerimiz yine kandırılacağımıza ilişkin. Ateşkes, silah bırakma var ama karşılığında hiçbir şey gözükmüyor’ diyorlar” şeklinde konuştu. Bölge’de zor zamanlar yaşandığını ve güvenlerin kırıldığını dile getiren Kurt, “Batı’dan Bölge’ye ilk defa gelen üyeler dinledikleri hikayeler karşısında ağladı. ‘Bunları ben nasıl yazarım’ diye kendi kendilerine sormaya başladılar. Herkes derinden etkilendi” dedi. Akil insanların çözümün en önemli ayağı olan ‘yüzleşmeyi’ hayata geçirdiğini söyleyen Kurt, “İlk defa toplumsal taleplerin devlete iletilmesine ilişkin ciddi bir köprü oluştu. Akil insanlar üzerinden devlete güvensizlik oluşmadan köprü kurulabiliyor” dedi. (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Kışlada bir asker daha öldü!

SONRAKİ HABER

Borçlar 537 milyar oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...