22 Nisan 2013 08:19

Elektrik özelleştirmeleri Danıştayda

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Akdeniz, Boğaziçi ve Gediz Elektrik Dağıtım AŞ’lerin (EDAŞ) özeleştirilmesine ilişkin yapılan ihalelere karşı Danıştaya başvurdu. Daha önce yapılan ihalelerdeki yükümlülüklerini yerine getirmeyip, yasaklı duruma düşmesi gereken şirketlerin yeni ihalelere katılmalarına izin verildiğine d

Elektrik özelleştirmeleri Danıştayda
Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Akdeniz, Boğaziçi ve Gediz Elektrik Dağıtım AŞ’lerin (EDAŞ) özeleştirilmesine ilişkin yapılan ihalelere karşı Danıştaya başvurdu. Daha önce yapılan ihalelerdeki yükümlülüklerini yerine getirmeyip, yasaklı duruma düşmesi gereken şirketlerin yeni ihalelere katılmalarına izin verildiğine dikkat çeken EMO, ihalenin iptal edilmesini istedi.
Danıştaya verilen dava dilekçesinde, özelleştirme işlemlerinin, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) 2 Nisan 2004 tarihli kararına dayandırıldığı belirtilerek, bu kararın yalnızca Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin (TEDAŞ) özelleştirme kapsam ve programına alınmasını içerdiği vurgulandı. Ayrıca dilekçede, dağıtım şirketlerinin özelleştirme kapsamına alınması için ÖYK kararı alınmadığının altı çizildi. İhale şartnamesinde “İlgili mevzuat hükümleri gereği geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan men edilmiş olanlar”ın ihaleye katılamayacakları kuralına yer verildiği hatırlatılan dilekçede, Kamu İhale Kanunu’nda yer alan “Üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar ihalelerden yasaklanacağı” şeklindeki hükme de dikkat çekildi.

‘YASAKLI ŞİRKETLER İHALEYE KATILIYOR’

Dilekçede, daha önce, Boğaziçi EDAŞ ve Akdeniz EDAŞ hisselerinin satılacağı duyurulan Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu ile Gediz EDAŞ hisselerinin satılacağı duyurulan Enerjisa ve Park Holdingin daha önce elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme ihalelerine katıldıkları ve ihalelerin üzerlerinde kalmasına rağmen sözleşme imzalamaktan imtina ettikleri belirtildi. Bu durumun hukuka aykırılık teşkil ettiğine vurgu yapılan dilekçede şöyle denildi: “Herhangi bir kamu ihalesine katıldığı halde sözleşme imzalamaktan kaçınan şirketlerin dava konusu ihaleye katılmaları yasaklanmışken, ihale konusu aynı olan bir başka ihalede bu kurala aykırı hareket etmiş olan şirketlerin ihaleye katılmış olması hukuka açık bir aykırılık taşımaktadır”.


İHALELER KAMU ZARARI DOĞURDU

Danıştaya Anayasa ile verilen “Kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında iki ay içinde düşüncesini bildirmek” görevinin, temel kamu hizmetlerinden olan elektrik dağıtım faaliyetlerinin, imtiyaz sözleşmesi yapılmaksızın özel kişilere devredilmesi ile engelleneceğinin vurgulandığı dilekçelerde, durumun Anayasaya ve kamu yararına aykırılık teşkil edeceğine dikkat çekildi. “Şirketler lehine yapılan yeni teşvikler ile kâr oranlarının artırılmış olması karşısında, önceki ihale ile dava konusu yapılan ihalede ortaya çıkan ihale bedelleri, ihale bedelinin düşük kaldığını göstermektedir. Yapılan ihale ile ortaya çıkan ihale bedeli, önemli bir kamu zararının doğduğunu göstermektedir” denilen dava dilekçelerinde, dava konusu işlemlerin iptali ve dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulması istendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin Washington eyaletinde çatışma: 5 ölü

SONRAKİ HABER

Van’da kantin işgali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...