21 Nisan 2013 11:39

Arçelik’te ne konuşuluyor?

Hani derler ya zurnanın zırt dediği yere geldik diye. Artık patron sendikası MESS ile metal iş kolunda örgütlü Türk Metal Sendikası 19.04.2013 tarihinde arabulucu çağrısı ile oturulan masadan uyuşmazlık ile kalktı ve uyuşmazlık tutanağı Çalışma Bakanlığına gönderildi. Yani grev çanları çalmaya başladı.Bildiğiniz g

Arçelik’te ne konuşuluyor?
Paylaş
Bir grup Arçelik işçisi

Bildiğiniz gibi uzun bir süredir Türk Metal Sendikası, örgütlü olduğu yerlerde genel başkan ve şube başkanlarının katılımıyla fabrikaları il, il geziyor. (Bu ziyaretlerden biri de fabrikamız olan Arçelik Çayırova işletmesine yapılmıştır. Bizim tarihini bildiğimiz işletmeye sendikanın genel başkanı, tarihinde ilk defa ziyarette bulunmuştur. İşçiler bunu büyük bir şaşkınlıkla izlemiştir.) Bu gezilerde en çok dikkat çeken yan ise sonuna kadar gideceğiz bu zamana kadar hep patronların yılı oldu bu sene bizim yılımız olacak, bizim amacımız bağcıyı dövmek değil gibi buna benzer laflar.
Yani bakın biz greve çıkmak istemiyoruz gelin bu işi uzlaşma ile halledelim çağrısıdır bu aslında. Bizde Arçelik çalışanları olarak arkadaşlarımızın ilerleyen süreçle ilgili düşüncelerini aldık. Arkadaşlarımız, bir an Türk Metal üyesi değil de başka bir sendikanın üyesiymiş gibi sendikanın yaptıklarını şaşkınlıkla izlediklerini söylüyorlar. Genel olarak arkadaşlarımızın sendikanın tutunduğu tavrın doğru olduğunu ancak bu yolda bizi yarıda bırakırsa sendikanın ciddi sıkıntılara sürükleneceğine de değinmeden geçmiyorlar. Yani sorduğumuz tüm arkadaşlarımız greve hazır olduklarını sendikaların arkasında olduklarını söylüyorlar. Ancak bunu da buradan söylememiz gerekir; Genel başkan Pevrul Kavlak iş yerimize ziyarete geldiğinizde eylemlilikler sürecinde sendika temsilcilerinin ya da fabrika yönetiminin kararlara uymama durumunda beni direk arayabilirsiniz demiştiniz. Ancak biz iki gündür genel merkez binasını arıyoruz fakat size ulaşamıyoruz. Bizim işletmemizde boyahane takım liderliği başta olmak üzere sevkiyat ambar ve de taşeron firmanın mesaiye kalması nasıl açıklanacaktır. Buralar işletmenin önem arz eden bölgelerindendir. Bunu temsilcilere söylememize rağmen henüz gereken yapılmamıştır. Ve Pazar dahil olmak üzere resmi tatil günlerinde de çalışmaya devam ediliyor. Buralar arkadaşlarımızın en çok merak ettikleri konular. Buradan sesimizi duyacağınıza inanıyoruz. Sonuçta tüm arkadaşlar her ne kadar mesaiye kalmak istese de sendika kararıdır uyulacaktır denip uygulamaya itiraz etmiyorlar ama belirtilen bölümlerin çalışması arkadaşları rahatsız ediyor. Arkadaşlarımızın hepsi nereye kadar gidecekse gidilsin artık nihai bir sonuca varılacak işler yapılması gerektiğinde hemfikir. Her ay kredi kredi kartlarıyla evlerini geçindirdikleri, gelecek toplu paranın da oluşan borçları karşılamayacağını bunun hesabını da kimin vereceği sorusu da en çok konuşulan ve söylenen şeyler. O nedenle bundan sonraki eylemlerimizi sonuç almaya yönelik yapmamız gereklidir diye düşünüyoruz Arçelik işçileri olarak. Birde yeri gelmişken söyleyelim dergimizin son sayısında Kadın İşçileri Kurultayı’nda yaptığınız konuşma metal işçilerinin manifestosu niteliğindedir denmiş. Bizler o manifestoyu buradan aylar önce yayınlamıştık. Dikkate alınacak asıl manifesto o dur.  

*ÇAYIROVA

ÖNCEKİ HABER

Alevisiz barıştan söz edilemez

SONRAKİ HABER

Artık uyanıyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...