21 Nisan 2013 11:24

Kerry: Erdoğan Gazze ziyaretini ertelese iyi olur

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bugün İstanbul’da bir araya geldi.Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak için dün İstanbul’a gelen ABD’li Bakan John Kerry, Mahmud Abbas ile Conrad Otel’de buluştu. Görüşme basına kapalı yapılırken, g&o

Kerry: Erdoğan Gazze ziyaretini ertelese iyi olur
Paylaş

Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak için dün İstanbul’a gelen ABD’li Bakan John Kerry, Mahmud Abbas ile Conrad Otel’de buluştu. Görüşme basına kapalı yapılırken, görüşmenin ardından otelden ayrılan Abbas, gazetecilere açıklama da yapmadı.

John Kerry ise Türkiye’deki temaslarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Kerry, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın planladığı Gazze ziyaretiyle ilgili bir soruya şöyle cevap verdi:

"Her iki başbakanla da bunu konuştuk ve bu gezinin biraz ertelenmesinin iyi olacağını söyledik. Tabii, Başbakan Erdoğan, istediği zaman istediği yere gitmekte serbesttir. Ama bunun zamanlamasının barış süreci bakımından kritik olduğunu düşünüyoruz. Koşulların oluşmasının beklenmesini isteriz."

'İSRAİL'LE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ'

Kerry, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilere dair de "Yarın bir toplantı olacak ve bundan sonra ya bir ileri adım atılacak ya da adımlar için esaslar temin edilecek. Erdoğan Mayıs ayında Washington'a geldiğinde daha detaylı konuşma şansı bulacağız. Biz Gazze'de durumun iyiye gittiğini, çeşitli maddelerin girişine izin verildiğini görmek isteriz ki bu bildiğiniz gibi anlaşmanın şartlarından biriydi. İkincisi de diplomatik ilişkilerin düzelmesidir" dedi.

'TÜRKİYE BARIŞA KATKIDA BULUNUYOR'

Türkiye'nin bir NATO ülkesi olduğunu, bölgede barışa önemli katkılarda bulunduğunu ve Patriot füzelerinin Türkiye-Suriye sınırında bulunma nedeninin de bu olduğunu öne süren Kerry, "Müttefikler farklılıklarını bir kenara bırakırlar ve ittifaklar güçlenir. Karşı karşıya olduğumuz tehditlerin bazuları ortaktır. Bu tehditlerden biri de İran'dır. İran'ın nükleer programı iki ülke için de tehlikedir" şeklinde konuştu.

SİLAHLI SURİYE MUHALEFETİNE DESTEK

ABD'nin silahlı Suriye muhalefetine verdiği "öldürücü olmayan yardım"ları artırdığını da ifade eden Kerry, dün İstanbul'da yapılan Suriye Halkının Dostları Toplantısı'na değinerek, "Temsilcilerin hepsi askeri yardımlarını ve diğer yardımları sadece Yüksek Askeri Komisyon aracılığıyla yapmaya karar verdiler. Bu da sahadaki durumu değiştirecektir" dedi.

Yardımın Suriyelilerin eline ne zaman geçeceği konusunda kesin bir şey söyleyemeyeceğini belirten Kerry, Washington'a döner dönmez süreci hızlandırmak için elinden geleni yapacağını ifade etti. Türkiye'deki temasları sırasında da yardımların gönderilmesi konusundaki güçlükleri ve bu güçlüklerin üstesinden gelme yollarını konuştuklarını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, "gece görüş gözlükleri, zırhlar, tıbbi malzemeler" gibi ürünlerin yardım paketinde yer alabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin bu yardımın dağıtımı için kullanılacak bir merkez olup olmayacağı yönündeki soruya ise Kerry, "Bunu Başbakan Erdoğan'a sorabilirsiniz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Kadınlar birleşerek barışı getirir’

SONRAKİ HABER

Antik kentlere pedal çevirecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...