Colani orduyu 'tebrik' etti
Suriye'de Alevilere dönük işkence görüntüleri hakkında konuşan Muhammed el Colani askerleri tebrik etti, 'aşırıya kaçmayın' dedi. Suriye Savunma Bakanlığı ise "Olası ihlaller için komite kurduk" dedi.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/TCCB
Suriye’de Esad rejiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesi sonrası yeni adıyla Ahmed el Şara yani Muhammed el Colani ve beraberindekiler; Kürtler, Dürziler, Aleviler, Araplar ve diğer farklılıkların haklarını elde edeceği bir yönetim kurmak istediklerini söylese de, tam tersi bir pratik sergiledi.
Alevilere yönelik sivil katliamla suçlanması sonrası açıklama yapan Geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Colani (Ahmed el Şara), sivillere saldıranların yaşananlardan sorumlu tutulacağını iddia etti. Colani, güvenlik güçlerini, ihlaller yapmaktan kaçınmaya ve tepkilerinde “Aşırıya kaçmamaya” çağırdı.
Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Colani, Lazkiye ve Tartus’ta çatışmaların kontrol altına alınması sonrası yaptığı açıklamada, “Orduyu ve güvenlik güçlerini sivilleri koruma konusundaki bağlılıkları ve hızlı performansları için” tebrik ederek “Devrik rejimin kalıntılarını adil bir yargılamaya tabi tutacağız. Sivillere zarar veren herkes, ağır sonuçlarla hesap verecek” dedi.
İşkence için "Fiziksel şiddet uygulamayın" dedi
Colani, bölgeden yansıyan sivillere yönelik işkence görüntülerine de vurgu yaparak, “Tutuklulara hakaret edilmemeli veya fiziksel şiddet uygulanmamalı” ifadelerini kullandı ve çatışma bölgelerinde görev alan tüm güçleri “Oradaki askeri ve güvenlik liderlerine tam itaat etmeye” çağırdı.
Colani, Esad yönetiminden kalan güçlerin hastaneleri bastığını, sivilleri korkuttuğunu iddia ederek bunun tüm Suriye halkına karşı bir saldırı olduğunu söyledi ve “Silahlı unsurların hastanelere saldırması, insanlık dışı bir davranıştır” ifadelerini kullandı.
Aleviler Rus askeri üssüne sığındı
Suriye’nin Lazkiye ve Tartus şehirlerinde HTŞ yönetimine bağlı ordu güçleri ile silahlı güçler arasında yaşanan çatışmalar “katliam” endişelerini beraberinde getirdi. Bölgede tank, top, helikopter, İHA ve ağır silahların kullanıldığı olaylar, büyük çaplı çatışmalara dönüştü. Öte yandan Lazkiye’deki İbn-i Sina Hastanesi civarında ordu güçleri ile silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.
Lazkiye’den gelen görüntüler ve Reuters’a konuşan iki kişi, çoğu kadın, çocuk ve yaşlılar olmak üzere yüzlerce kişinin Rusya’nın Akdeniz’deki askeri üssü Hmeymim’e sığındığını ortaya koydu. Abdulrahman ve kimliklerinin gizli kalması koşuluyla konuşan dört kişi, cinayet, yağma ve kundaklama eylemlerinin Baniyas’ta gece boyu sürdüğünü söyledi. Geceyi üste geçiren aileler, Rusya’dan koruma talep etti.
Askeri birlikler sevk edildi
Devlet medyası, çatışmaların Esad ailesinin doğum yeri olan Kardaha bölgesine sıçramaması için bölgeye daha fazla askeri birlik sevk edildiğini duyurdu.
HTŞ, operasyonların herhangi bir etnik gruba değil, eski rejime bağlı unsurlara karşı yapıldığını iddia etti ve Lazkiye ile Banyas’taki “Operasyonların tamamlandığını” açıklarken, “İç güvenlik güçlerinin bölgede arama tarama faaliyetlerine devam ettiğini” belirtti. İçişleri Bakanlığı kaynakları ise saldırıların “bireysel” hareketler olduğunu ileri sürdü.
Suriye Savunma Bakanlığı: ‘Olası ihlaller’ için komite kurduk
Suriye Savunma Bakanlığı ise katliamlara ilişkin yaptığı açıklamada “askeri ve güvenlik operasyonları sırasında yaşanan olası ihlalleri soruşturmak ve sorumluları yargılamak üzere” acil durum komitesi kurulduğunu duyurdu.
SANA'nın haberine göre komite “komutanlık talimatlarına uyulup uyulmadığını inceleyecek”, ihlal tespit edilen durumlarda sorumluları askeri mahkemeye sevk edecek. Haberde açıklamayı yapan kişinin adı verilmedi.
Öte yandan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Hasan Abdülgani de katliamların yaşandığı bölgeyi ziyaret etti. (Dış Haberler)
Evrensel'i Takip Et