18 Nisan 2013 11:50

Kahramanlar podyumda

Raskolnikov dün Taksim’deki İmam Adnan Sokak’taydı. Evet doğru okudunuz. Siyah şapkası, siyah uzun paltosu ve tüm sıkılganlığıyla bu sokakta arzı endam ediyordu. Sadece o mu ‘Suç ve Ceza’nın bütün kahramanları da oradaydı. Etekleri Kabarık Sonya, Sarhoş Memur Dimitri, Petroviç Luzhin…15 Nisanda başlayan &ldqu

Kahramanlar podyumda
Paylaş
Sevda Aydın

15 Nisanda başlayan “Rus Kültürü Festivali” Türk-Rus Kültür Vakfı tarafından ilk kez düzenleniyor. Günlerdir İstanbul’un çeşitli mekanlarında yapılan etkinliklerle devam eden festivalde Rus kültür ve edebiyatı ağırlıklı olarak yer alıyor.

Festival kapsamında önce Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar” romanından uyarlanan ve oyuncu Nadir Sarıbacak’ın sahnede olduğu aynı adlı oyun sahnelendi. Ve dün de “Edebiyat Defilesi” ile Dostoyevski’nin eserlerindeki kahramanları kendi dönemlerine ait kostümleriyle podyumdaydı.

24 KAHRAMAN CANLANDIRILDI

St. Petersburg Dostoyevski Müzesi tarafından uygulanan defilede Fyodor Dostoyevski’nin romanlarındaki 24 kahraman canlandırıldı. St. Petersburg’un Büyük Drama Tiyatrosu’na bağlı 35 oyuncu; Suç ve Ceza’dan “Raskolnikov”, İnsancıklar’dan “Makar Devuşkin” ve Budala’dan “Prens Mişkin” gibi toplam 24 tane Dostoyevski kahramanına dönüştüler. Defile sırasında Dostoyevski’nin romanlarından alıntılar Rusça ve Türkçe okundu. Tiyatrocular, bu alıntıların eşliğinde hem kostümleri hem de bunları giyen karakterleri esprili bir şekilde tanıttılar.

Edebiyat Defilesi’nin Koordinatörü ve St. Petersburg Dostoyevski Müzesi Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Vera Biron, “Dostoyevski hep İstanbul’u görmek isterdi. Roman kahramanlarının İstanbul’a gelmesiyle hayali gerçekleşti. Yapılan defilenin bir tiyatro gösterisi değil, daha çok sokak karnavalıydı. Gösteriye ‘ironik defile’ de diyebiliriz. Sonuçta tarihi ayrıntılara yer verilen kostümler sahnelendi. Dolayısıyla seyirciler hafif bir ironiyi de hissedebildi” dedi.

MATRUŞKALAR BEYOĞLU’DA

İmam Adnan Sokak’ta kurulan podyumda Raskolnikov, Sonya, Dimitri, Petroviç Luzhin peş peşe yürürken, her biri için romandaki betimlemeler okunuyordu. Özellikle Rus turistlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik devam ederken İmam Adnan Sokağı Türk, Kürt, pek çok kesimden insanlarla doluydu. Sokakta ilerledikçe sahnenin devamında matruşkaların, kalpakların, süslemelerin olduğu stantlar da rengarenk sıralanmıştı.


GÜNEŞ NEMRUT’TAN DOĞAR

21 Nisana kadar sürecek olan ‘Rus Kültürü Festivali’nde bugün bir opera konseri sona erecek. Saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak olan konserde, operanın usta ismi Hakan Aysev, Rusya’nın pek çok ödül sahibi Evgeniya Dushina, Asude Karayavuz ve Moskova Çaykovski Devlet Konservatuarı Opera Tiyatrosunun Sanatçısı Nikolay Efremov programlarıyla sahnede olacak. Konserde Rusça ve Türkçe eserler seslendirilecek. Konsere  Rengim Gökmen’in şefliğinde CRR Senfoni Orkestrası eşlik edecek.
Konseri davetlilerin yanı sıra biletli seyirciler de izleyebilecek. Biletler ise Biletix’ten temin edilebilir. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Performansta yeni ölçüm: 3 dakika 90 kelime

SONRAKİ HABER

MHP'den gazetecilere para zarfı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...