8 Mart 2025 10:28

Zeytin kanunu delindi: Maden yükleme limanı projesine ÇED Olumlu kararı verildi

Muğla’da maden yükleme limanı projesi için ÇED Olumlu kararı verildi. Raporda, madenciliğin ve tarımın bir arada yapılabileceği savunuldu.

Zeytin kanunu delindi: Maden yükleme limanı projesine ÇED Olumlu kararı verildi

Fotoğraf: Evrensel

Yusuf Yavuz

Muğla- Yılda 40 milyarlık zeytinyağı üretimi potansiyeline sahip olan Milas'taki maden limanı projesi için zeytinlikleri koruyan kanununa eleştiri getirilirken, madenciliğin ve tarımın bir arada yapılabileceği savunuldu. Bakanlık, zeytinlik alanda uygulanacak proje için ÇED Olumlu kararı verdi.

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesi'nde yapılmak istenen maden yükleme limanı projesi için hazırlanan ÇED raporunda, bölgedeki zeytin ağaçlarının projeden ve tozdan etkilenmeyeceği öne sürüldü.

ÇED Raporu: 'Başka ülkelerde 3 kilometre şartı yok!'

Kıyıkışlacık'ta, İasos antik kentinin koylarında yapılmak istenen maden yükleme limanı için hazırlanan raporda, Zeytin Kanunu'nun 3 kilometre sınırı eleştirilerek, "Dünyada zeytincilik yapılan ilk beş ülke; İspanya, İtalya, Yunanistan, Fas ve Türkiye'dir. Ülkemiz dışındaki diğer ülkelerin kanunlarında ise Zeytincilik Kanunundaki 3 km şartı bulunmamaktadır. Ayrıca zeytin ile ilgili hangi yoğunluktaki toz yayımının ne kadar verim ve kalite kaybına neden olduğuna dair uzun süreli, detaylı ve kapsamlı bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır" deniliyor.

Kıyıkışlacık'ta yapılması planlanan ve ÇED onayı verilen 'Ayıldız Maden Yükleme ve Tahliye Limanı' projesi için bir süredir deniz tabanında kazı çalışması yürütülüyor. Yılda 3,5 milyon ton kapasiteye sahip olacağı belirtilen maden limanında, Muğla, Denizli ve Aydın bölgesinde çıkarılan ve dağa çok doğal taş hammaddelerinden oluşan 'madenlerin' deniz yoluyla nakledilmesi planlanıyor. Limana maden taşımak için günde 320 kamyonun zeytinliklerin arasından geçmesi planlanıyor. Şirketin hazırladığı ÇED raporunda, yolların ıslatılacağı belirtiliyor. 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ya hep beraber…

Ya hep beraber…

Yarın 1 Mayıs... 20 milyona yakın emekçi ve ailelerinden oluşan Türkiye’nin büyük çoğunluğu, 2025 1 Mayıs’ına katlanan sorunlar ve yeni saldırılarla giriyor. Üretimi ve kârlılığı artırmak için vardiyalar uzuyor, ama ücretler enflasyonun altına süpürülüyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
30 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et