04 Mayıs 2011 09:49

'Dersim'de soykırım politikaları devam ediyor'

Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku Dersim Bağımsız Milletvekili Adayı Ferhat Tunç, seçim bürosu açmak üzere Dersim'in Pertek İlçesi'ne gitti.Tunç, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ile EMEP, BDP, PARTİZAN, KESK yöneticilerini, Pertek çıkışında Belediye Başkanı Kenan Çetin ile onlarca ara&c

'Dersim'de soykırım politikaları devam ediyor'
Paylaş

Tunç, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ile EMEP, BDP, PARTİZAN, KESK yöneticilerini, Pertek çıkışında Belediye Başkanı Kenan Çetin ile onlarca araçlık konvoy karşıladı. İlçede büyük bir coşku ile karşılanan Tunç, açılışı yapılacak olan seçim bürosu önünde kısa bir konuşma yaptı. Dersim katliamı kararının verildiği günü anımsatan Tunç, Dersim halkının katledilmesi kararının CHP tarafından verildiğini söyledi. Bu konuda devleti ve CHP'yi özür dilemeye davet eden Tunç, "Bundan 74 yıl önce Dersim'de Türk ordusu tarafından soykırım başlatılmıştır. 2 yıl süren bu soykırımda 70 ila 90 bin arası insan canice ve hunharca öldürülmüştür. Aradan 73 yıl geçmesine rağmen devlet bu gerçekle yüzleşmedi ve halen bu politikalarını sürdürmektedir. Dersim soykırım fermanını veren devletin partisi olan CHP'nin başındaki Kılıçdaroğlu, Dersim halkından özür dilemediği takdirde bizler CHP'yi Dersim halkının katili olarak göreceğiz" dedi.

'SAVAŞ PERTEK'TE HAYVANCILIĞI BİTİRDİ'

Çözümsüz bırakılan Kürt sorunu nedeniyle Kürt halkının 30 yıldır sürgün, açlık ve yoksulluğa mahkum edildiğine işaret eden Tunç, "Ben, Pertek halkının son 30 yılda devlet elinden ne kadar zulüm gördüğünün birebir tanığıyım. Pertek denilince akla koçerlik, yani hayvancılık gelirdi. Çünkü Pertek bu bölgede hayvancılık yapılan tek ilçe idi. Ama bugün hayvancılığı bitirdiler. Yaylalarımızı ve dağlarımızı yasaklayarak insanlarımızı işsiz bırakarak göçe zorladılar. Halen insanlarımızı o dağlarda öldürmeye devam eden AKP zihniyetine bir cevabımız olmalı" dedi.

AKP hükümetinin son MGK toplantısı ile Kürtlere, Alevilere, ezilenlere yönelik yok etme ve imha politikasını bir kez daha açık bir şekilde deklare ettiğini ifade eden Tunç, "Halkımız tüm farklılıkları bir araya getirecek bir blok oluşturmuştur. Her renk, ötekileştirilmiş her kesim bu blokta kendini parlamentoda ifade edebilecektir. Dersim halkının onurlu bir halk olduğunu bilmekteyiz. Halkımız bize yön verecek, eleştirecek, talepleri doğrultusunda bizimde görevimiz bu statükoya karşı Meclis'te savaşını yapmakta bize kalmıştır" diye kaydetti.

Konuşmaların ardından seçim bürosunun açılışı gerçekleştirildi. (DERSİM)

ÖNCEKİ HABER

TOBB Üniversitesi'nde kadın emeği tartışıldı

SONRAKİ HABER

Mersin'de Hrant Dink parkı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...