18 Nisan 2013 12:43

Kenan Evren’i kendi ifadeleri ile yalanladılar

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davanın duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 12 Eylül’de idam edilen ve işkencede öldürülenlerin ailelerinin avukatları Kenan Evren’i kendi ifadeleri ile yalanladı; Bayrak Harekatı’nın “Darbe suçunun icra aşamasının bir ayağı”

Kenan Evren’i kendi ifadeleri ile yalanladılar
Paylaş

12 Eylül darbecilerinden Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün de devam edildi. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın sona geldikleri davanın duruşmasında 12 Eylül’de idam edilen ve işkencede ölenlerin avukatları Kenan Evren’in anılarının yer aldığı kitaptan derledikleri ifadeleri mahkemeye sundu, Evren’i anılarıyla yalanladılar.

Avukatlar, “Kenan Evren’in Anıları”ndan yaptıkları özetin Evren’in savunmasına eklenmesini istediler. Avukatlar, Evren’in sorgusunda az sayıda soruyu cevapladığına dikkat çektiler. Evren’in “susma” gerekçesinde, anılarında yeterli açıklama yapmasını gösterdiğini belirten avukatlar, “Bu nedenle sanığın 6 cilt halinde yayımlanan anıları, davadaki savunmasının devamı ve eki niteliğindedir” dediler. Bu anıların davayla ilgili bölümlerini özetleyen ve mahkemeye sunan avukatlar, “Sanığın devlet arşivlerini kullanarak hazırladığı ve çok sayıda resmi belgeye yer verilen bu kitaplardaki açıklamaları ile ilgili beyanlarımızı savcılığın mütalaasından sonra davanın esasına ilişkin beyanlarımız olarak ayrıca sunacağız” dediler. Avukatlar sanığın sorgusunda, savunması yerine geçtiğini belirttiği kitapların dava dosyasına eklenmesi gerektiğinin altını çizdiler. 12 Eylül darbesinin, Bayrak Harekatı’ndan ibaret olmadığını da yine Evren’in anılarına dayandıran avukatlar, “Sanığın anılarında açıkça görüldüğü gibi, hazırlık aşamasında ve sonrasından daha geniş bir ‘darbe planı’ ile hareket edilmiştir. Bayrak Harekatı, darbe suçunun icra aşamasının bir ayağıdır” dediler.

TSK dışından da çok sayıda kişinin, darbe karargahında görev aldığını belirten avukatlar örnek olarak Mehmet Emin Paksüt ve Turhan Feyzioğlu gibi isimlerin de sanıklar kadar darbenin mimarları olduğunu söylediler. Avukatlar “Güneri Civaoğlu, Mehmet Barlas, Rauf Tamer, Oktay Ekşi gibi darbe döneminde ‘gazetecilik’ yapan kişiler, darbenin başarıya ulaşması ve etkisinin kalıcılaşması için darbenin ‘halkla ilişkiler’ ayağında işlev görmüşlerdir” dediler.

Avukatlar dilekçelerinde; “Darbeciler, TBMM’nin seçimle oluşmasından sonra da devlet içinde etkilerini sürdürmüşledir. Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeliği şeklindeki hukuki statü içinde bu etkilerine yasal dayanak da oluşturmuşlardır. Aynı şekilde sıkıyönetin uygulaması ‘seçimden’ sonra da uzun yıllar devam etmiştir” dediler.

'EVREN'İN EVİ ARANSIN'

Duruşmada söz alan avukatlardan Mehmet Horuş Evren'in anılarını kitaplaştırdığını hatırlattıktan sonra da, dava konusu olaylara yer verilen anıların ve belgelerin Evren'in evinde olduğunu işaret ederek, mahkemeden Evren'in evinde arama yapılmasına karar verilmesini istedi.

Duruşma Evren ve Şahinkaya'nın bir sonraki duruşmaya telekonferans yoluyla katılmasına karar verilmesinin ardından dava 21 Haziran'a ertelendi.

Her duruşmada olduğu gibi “12 Eylül’ü Yargılama Platformu” bileşenleri adliye önünde açıklamalar yaptı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazoza GDO katacaklar!

SONRAKİ HABER

Fazıl Say'a verilen cezanın gerekçesi açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...