18 Nisan 2013 09:41

Gazoza GDO katacaklar!

AKP Hükümetince hazırlanarak TBMM’ye gönderilen Şeker Kanunu Tasarısı’nda, ‘pancar dışı kaynaklardan’ elde edilen şekerin halen yüzde 10 olan kotasının yüzde 15’e çıkartılmasına Ziraat Mühendisleri Odasından (ZMO) tepki geldi. ZMO Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Türkiye’nin yıllık şeker gereksinimi

Gazoza GDO katacaklar!
Paylaş

AKP Hükümetince hazırlanarak TBMM’ye gönderilen Şeker Kanunu Tasarısı’nda, ‘pancar dışı kaynaklardan’ elde edilen şekerin halen yüzde 10 olan kotasının yüzde 15’e çıkartılmasına Ziraat Mühendisleri Odasından (ZMO) tepki geldi. ZMO Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Türkiye’nin yıllık şeker gereksiniminin 2.5 milyon ton olduğunu, bunun yüzde 85’inin şeker pancarından, yüzde 15’inin ise Nişasta Bazlı Şekerden (NBŞ) karşılandığı bilgisini verdi. NBŞ fabrikalarının da, içeriden ve dışarıdan aldıkları mısırı işleyerek fruktoz ve glukoz şurubu ürettiklerini söyledi.

GDO RİSKİ VAR

Mısır şurubundaki yüksek fruktozun pek çok sağlık sorununa neden olduğuna dikkat çeken Tuncer, “Ayrıca NBŞ fabrikaları yurt içi üretimlerinde yerli mısır kullanmak zorunda olsalar da, her yıl binlerce ton mısır ithalatı yapılması ve NBŞ kotasının yükseltilmesiyle bu ithalatın daha da artacak olması, beraberinde GDO riskini de getirmektedir. Ülkemizde yaygın olarak tarımı yapılan şeker pancarında ise GDO yoktur” dedi. NBŞ, çikolatadan gazoza pek çok üründe kullanılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Gazeteci barışın tarafı olmalı’

SONRAKİ HABER

Kenan Evren’i kendi ifadeleri ile yalanladılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...