17 Nisan 2013 14:24

Siti kaldırın ranta açacağız!

Bugün Dünya Anıtlar ve Sitler Günü. Sit alanı, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımında korunması gerekli olan yer anlamına geliyor. Yani bir bölgenin sit alanı ilan edilmesi demek, o bölgenin her türlü insan etkinliğinden uzak tutulması anlamına geliyor.KORUMA ALANLARI ‘KORUMASIZ’ KALIYORAnca

Siti kaldırın ranta açacağız!
Paylaş

KORUMA ALANLARI ‘KORUMASIZ’ KALIYOR

Ancak, Türkiye’deki sit alanları tek tek bu statüden çıkarılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sit alanlarını yeniden belirmeye hazırlanıyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile Türkiye’deki 1273 kayıtlı doğal sit alanında flora, fauna ve endemik türler açısından sit alanlarının yeniden belirleneceğini duyurdu.

HES ŞİRKETLERİNİN İŞİ ARTIK DAHA KOLAY

Mecliste bekleyen Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısına göre de Doğal sit statüleri kaldırılıyor. Yaşam savunucuları bu tasarıyı şimdiye kadar yapılmış ‘en koruma yoksunu’ tasarı olarak nitelendiriyor. Tasarının yasalaşması durumunda doğal koruma alanları artık ‘korumasız’ kalacak.

Ayrıca tasarının 57. maddesinde, “2873 sayılı Milli Parklar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır”ifadesi yer alıyor. Böylece, doğanın ve yaşam alanlarının talan edilmesinin önündeki son engellerden biri olan Milli Park Kanunu da ortadan kalkmış oluyor. Örneğin, HES’lere karşı açılan davalarda Milli Parklar Kanunu önemli bir dayanak oluşturuyordu. Artık, HES şirketlerinin işi mahkemelerde daha da kolay olacak.

YASALAR TALANIN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Hükümetin çevreyle ilgili çıkarmak istediği yasalar ve uygulamaları, doğayı daha fazla kâr için talan etmek isteyen şirketlere cesaret veriyor. Pek çok şirket, hidroelektrik santral, termik ve madencilik faaliyeti yapmak için korunması gerek sit alanlarını ele geçirmek istiyor. Bunun için de, bu alanların ‘kamu yararı’ gereği koruma statüsünün kaldırılmasını talep ediyor. Bunun en son örneği Antalya’daki Vakıf Zeytinliği arazisinde yaşandı. Ankara Merkezli Arcadia Gayrimenkul Firması, alana temalı park yapmak için Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmuştu. 285 hektarlık alanın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait ve 1. derece doğal sit alanı statüsünde. Şirket, alanın bu statüsünün kaldırılmasını talep ediyor.


HER YIL BAŞKA TEMA

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü, 18 Nisan 1982’de Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) tarafından oluşturulmuş ve ardından 1983’te UNESCO Genel Kurulunda onaylanmıştır. Yedi yıldan bu yana, ICOMOS bütün ulusal komiteleri için bu güne özgü ortak bir konu seçiyor. 30.yıl dönümünün kutlandığı bu yılın teması ‘Eğitimin Mirası’ olarak belirlendi. (HABER MERKEZİ)


KORUMA YATIRIMA ENGELMİŞ

Yusuf Yavuz

Sit alanlarının korumasının kaldırılmasına yönelik bir talep de, Isparta’dan geldi. AKP’li Isparta İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir, kent sınırlarındaki 5 ayrı korunan alanın doğal Sit statüsünden çıkarılmasını talep ediyor. Kızıldağ Milli Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı, Gölcük Tabiat Parkı, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, ve Başpınar Tabiat Parkı sit statüsünden çıkarılması istenen yerler. Ayrıca, bu bölgelerin sit alanı olarak korunmasının ‘yatırım’ yapılmasını engellediği ifade ediliyor. Çevre ve Ekoloji Avukatları Grubu (ÇEHAV) Üyesi Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, söz konusu alanların insan faaliyetine açılması bir yana, biyolojik çeşitliliğinin, yaban hayatın, üstün peyzaj değer gibi nedenlerle mümkün olduğunca insan faaliyetlerinden uzak kalması gerektiğini ifade ediyor. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğr. Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici de, Kovada Gölü Milli Parkı’nın zaten işgal edilerek tahrip edilmiş olduğunu, kullanıma açılınca ise Kovada Gölü’nden geriye hiç bir şey kalmayacağını söylüyor. Kesici, “Bu taleplerin ekonomik dayanakları her şeyin paraya çevrileceğini öngörüyor. Her yer tüketildi sıra bu alanlara geldi. Ranta açılıp otel yapılarak güzelleşmiş, değerlenmiş bir yer gösterebilir misiniz? Gösteremezsiniz. Korunan alanların ekonomik etkinliklere açılması durumunda  tek kelimeyle yazık olur” diyor.  (Isparta/EVRENSEL)


Fotoğraf: Ali Çetin

ÖNCEKİ HABER

ÇAYKUR işçisi tarihi greve hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Çığlık çoğalıyor...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...