1 Mart 2025 09:47

7 ilde MESEM yolsuzluğuna 20 tutuklama | Çocukları sömürüp, kamuyu dolandırdılar 

Çocuk işçi cehennemi haline getirilen MESEM’lerde usulsüzlük yapılarak kamunun yaklaşık 77 milyon liralık zarara uğratanlara yönelik gözaltına alınan 38 kişiden 20’si tutuklandı.

7 ilde MESEM yolsuzluğuna 20 tutuklama | Çocukları sömürüp, kamuyu dolandırdılar 

Fotoğraf: DHA

Kocaeli – Milli  Eğitim Bakanlığı (MEB) eliyle çocuk işçiliğini teşvik edildiği, patronlara bedava çocuk işçiler sunulan ve en az 12 çocuğun iş cinayetine kurban gittiği mesleki eğitim merkezi (MESEM)’ler bir de kamunun dolandırılmasıyla gündemde.

Çocuk işçi cehennemi haline getirilen MESEM’lerde usulsüzlük yapılarak kamunun yaklaşık 77 milyon liralık zarara uğratıldığı belirlendi. Kocaeli merkezli 25 Şubat'ta Kocaeli, İstanbul, Hatay, Bingöl, Diyarbakır, Manisa ve Samsun olmak üzere 7 ilde düzenlenen operasyonda ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’ suçlamasıyla gözaltına alınan 38 zanlıdan 20'si tutuklandı.

77 milyon TL’lik yolsuzluk

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’ suçuna yönelik soruşturma kapsamında 25 Şubat'ta Kocaeli, İstanbul, Hatay, Bingöl, Diyarbakır, Manisa ve Samsun'da düzenlenen operasyonda yakalanıp adliyeye sevk edilen 38 şüphelinin savcılık sorguları tamamlandı. Sulh ceza hakimliğine çıkarılan zanlılardan 20'si tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) üzerinden usulsüzlük yaparak kamuyu yaklaşık 77 milyon lira zarara uğrattıkları tespit edilmişti.

Patronlarla ele ele soygun

Erzurum'da da MESEM programlarında haksız kazanç sağlandığı iddia edilen 21 şüpheli gözaltına alınırken adliye sevk edilen bu kilerden 7’si tutuklandı. Operasyonda MEB bünyesindeki MESEM’deki çeşitli meslek gruplarına çırak, kalfa ve ustalık eğitimi gibi öğrenci yerleştirmiş gibi gösterip usulsüzlük yaptıkları tespit edildi. İşverenler ve yetkili kamu görevlilerince programa usulsüz şekilde kayıt yaptırıldığı, öğrencilerin SGK primlerinin bakanlığa ödetilerek 2 milyon liranın üzerindeki paranın zimmetlere geçirildiği iddiasıyla 21 kişi gözaltına alındı, mahkemeye sevk edilen zanlılardan 7'si tutuklandı.

Eğitim Sen: MESEM yolsuzluk projesidir

Aralarında okul idarecileri ve öğretmenlerin de olduğu MESEM’deki yolsuzluğa ilişkin yaşanan tutuklamalara yönelik Eğitim Sen Kocaeli 1 No'lu Şube’den yapılan açıklamada “MESEM ve Ustalık Telafi Programı (UTP) yolsuzluk yapma projeleridir. Asıl sorumlular yargılanmalı, soyguna son verilmeli” çağrısı yapılarak halihazırda ülke genelinde yüzlerce meslek okulu üzerinden sürdürülen bu uygulamalarla milyarlarca liranın patronlara akıtıldığına vurgu yapıldı.  Açıklamada yolsuzluk iddialarının açığa çıktığı ilk andan itibaren Milli Eğitim Bakanı ve bakanlık bürokratlarının sorgulanması gerektiğine işaret edilerek şu ifadelere yer verildi: “MESEM ve UTP uygulamalarına derhal son verilerek bu yolsuzluk ve yağma sistemine uydurulan yasal kılıf kaldırılmalıdır. Milyonlarca çalışanın hakkı olan işsizlik sigortası fonunun hükümet ve patronlar tarafından yağmalanmasına son verilmelidir. Yolsuzluğun asıl sorumlularının peşine düşülmelidir. Eğitim Sen olarak yürütülen soruşturmayı yakından takip ediyor ve milyarlarca liralık soygunun gerçek sorumluları tespit edilerek yargı önüne çıkarılıncaya kadar mücadelemizin süreceğini ilan ediyoruz.” 

MESEM nedir?

Mesleki eğitim merkezi (MESEM), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim vermekte. MESEM’e en az ortaokul mezunu olan öğrenciler kayıt olabilmekte ve eğitim süresi 4 yıldır. MESEM’de resmi olarak 9. sınıftan itibaren öğrenciler haftanın 4 günü işyerinde çalışmakta, 1 gün okulda teorik eğitim almakta. 9-10-11. sınıf öğrencilerine çırak olarak asgari ücretin yüzde 30’u devlet tarafından ödeniyor. 11. sınıfı bitiren öğrenciler kalfalık belgesi alırken 12. ve son sınıfta  kalfa olan öğrencilere asgari ücretin yarısı yine devlet tarafından ödeniyor. (Haber Merkezi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüzsüzlük seferberliği

Yüzsüzlük seferberliği

“Vergide adalet” sözünü ağzından düşürmeyen Maliye Bakanı Şimşek’in başlattığı seferberlikten yine sermayeye kıyak çıktı. Bütçede sermayeden alınacak 2.2 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçen iktidar, trilyonlarca liralık gelir elde eden 100 şirketin, 62.5 milyar liralık vergisini erteledi. Yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye’nin en zenginleri listesinde yer alan patronların ödeyeceği vergi kuşa dönecek.

Borsa İstanbul’da işlem gören ve 2024 yılında 3.6 trilyon TL gelir elde eden 100 büyük şirketten 62.5 milyar TL tutarında vergi tahsil edilmedi.

Türkiye’nin en zengin 10 ismine ait sadece 8 şirketin toplam 18 milyar TL’lik vergi borcu ertelendi.

Çevre Bakanı Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürlüğü döneminde özelleştirilen Emlak Konut’tan tahsil edilmesi gereken 6.9 milyar TL tutarında vergi alacağı ertelendi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et