17 Nisan 2013 13:56

Bakan, ‘radyoaktif atıkların kontrolü bizde’ diyerek geçiştirdi

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in, İzmir Gaziemir’de Aslan Avcı Döküm şirketine ait kurşun döküm fabrikasında radyoaktif atıkların üzerine 10 bin 200 ton toprak dökerek kapatılması üzerine verdiği soru önergesini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Kontrol bizde” diyerek geçiştirdi.

Bakan, ‘radyoaktif atıkların kontrolü bizde’ diyerek geçiştirdi
Paylaş

İzmir Gaziemir’de Aslan Avcı Döküm şirketine ait kurşun döküm fabrikasında radyoaktif atıkların üzerine toprak dökülerek imha edilmesini 26 Şubat 2013 tarihli soru önergesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktara soran İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’e cevap geldi. Bakan Bayraktar Tüzel’in, atık üzerine toprak dökülmesinin hangi bilimsel temele dayandığını, radyoaktif atığı geçirmeyecek ve doğaya yansımayacak uluslararası yöntemlerin neden kullanılmadığı, etkisi yıllarca sürecek atıkların depolanmasına ilişkin yasal düzenleme yapılmasıyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

TAEK’NİN TALİMATLARIYLA TOPRAK DÖKÜLMÜŞ

Bayraktar, 2690 sayılı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanunu kapsamındaki konuların TAEK tarafından yürütüldüğünü, bu çerçevede İzmir Valiliği bünyesinde oluşturulan ekibin kontrolünde TAEK talimatları doğrultusunda radyoaktif atığın üzerine toprak atıldığını açıkladı. TAEK’nin ölçümlerine göre yüzeydeki radyasyon dozunun doğal seviyede seyrettiğini iddia eden Bayraktar, 29.12.2012 tarihinde çalışmaların sona erdiğini belirtti. Bayraktar, firma yetkililerinin çalışmalar esnasında İzmir Valiliğinin direktiflerine harfiyen uyduğunu öne sürerken, Valiliğin bünyesinde oluşturulan çalışma grubu kontrolünde firmanın alanı tel çitlerle çevirdiğini ifade etti. TAEK’nin fabrika sahasına radyasyon ölçüm istasyonu kurduğunu belirten Bayraktar, otomatik yapılan ölçümlerin TAEK Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezine anlık olarak iletildiğini açıkladı. Bayraktar, değerlerin Valilik tarafından sürekli kontrol edildiğini ve İzmir ilinin ortalamasının altında kaldığını iddia etti.

Tüzel’in, doğal etkenler karşısında radyoaktif atıkların etkisini gösterip göstermeyeceği sorusunu yanıtsız bırakan Bayraktar, alanda bulunan atık miktarının tespiti için sondaj çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Atıkların yeraltı sularına, bitki örtüsü ve çevrede yaşayan insanlara etkilerini ve buna karşı alınan önlemler sorusuna ise Bayraktar, “Gaziemir Kaymakamlığı (Tapu Sicil Müdürlüğü) tarafından şirkete ait olan ve tel örgü içine alınan tüm araziye; ‘Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşü alınmadan hiçbir suretle başka bir gerçek ya da tüzel kişiye kiralanmaması, satılmaması veya devredilmemesi’ hususunda şerh konulmuştur” yanıtını verdi.
(AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üniversitede polis eşliğinde çalışma yürütmek

SONRAKİ HABER

Birlik olan işçiler her şeydir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa