17 Nisan 2013 12:49

Sosyal bilimler liseleri kapatılıyor mu

Sosyal Bilimler Liseleri “Gelecek Sosyal Bilimlerin yüzyılı olacaktır.” Şeklindeki sözler eşliğinde 2003 yılında kurulmuştur. Bu liselerin kurulmasında:“Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesi”“Toplumumuza sanat ve kültür birikimini anlayıp

Sosyal bilimler liseleri kapatılıyor mu
Paylaş
Eskişehir ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nden Öğrenciler

“Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesi”

“Toplumumuza sanat ve kültür birikimini anlayıp yorum yapabilen bireylerin kazandırılması”

“Toplumsal olayların farkında, bilinçli bireylerin yetiştirilmesi” amacı güdülmüştür.

Marksist yaklaşımcılara göre ise sosyal bilimcilerin bir diğer amacı sadece sosyal olayları anlamak değil, sosyal grubu istendik yönde değiştirmek için sosyal olayları eleştirmektir. Ve liselerimizde bu amaçlar doğrultusunda birçok etkinlikler düzenlenmektedir. Örneğin “mukaddime” başlığı altında her hafta genç sosyal bilimciler olarak bir araya gelip, toplumsal olayları ele alıyoruz. Bu olayların nedenlerini araştırıp çözümler üretmeye çalışıyoruz. Ya da sık sık okulumuza akademisyenler gelmekte. Onlarla konuşup tartışıyoruz. Aklımızı karıştıran soruların cevaplarını onlarla bulmaya çalışıyoruz. Düşünmeyi ve sorgulamayı öğreniyoruz biz bu liselerde.

Sosyal bilimlerin toplum üzerinde ne kadar etkili olduğunu kavramış öğretim görevlilerinden biz öğrencilerine kadar herkes “Sosyal Bilimler Liselerine” duyarlı. Hal böyle iken “Sosyal Bilimler Liseleri kapatılacak mı?​” sorusu internet sitelerinde boy göstermeye başladı. Bu olay karşısında geçtiğimiz günlerde İstanbul Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde akademisyen ve velilerin düzenlediği “Sosyal Bilimler Liselerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu bir panel yapıldı. Paneli yöneten Doç. Dr. Erdoğan Keskinkılıç Türkiye’nin yerel değerlere sahip zihniyetinin oluşması için Sosyal Bilimler Liseleri’ne ihtiyaç olduğunu bildirip liselerin yetmediğini “Sosyal Bilimler Üniversiteleri”nin kurulması gerektiğini söylemiş. Doç. Drç Keskinkılıç ne kadar haklı düşünüldüğünde.

Ülkemizde birçok sorun hala çözüm beklemekte. Örneğin toplumsal barış geçmişte olduğu gibi şimdi de çözüm bekleyen en büyük sorunumuz. Toplumun farklı kesimleri hala birbirini anlayamamakta. Hukuktan siyasete, iletişimden uluslararası ilişkilere kadar birikmiş sorunlar önümüze dağ gibi dikilmiş çözüm bekliyor. Bunca sosyal sorunun çözüm beklediği bir ülkenin, bu sorunlara çözüm olacak insanların yetiştirildiği liselerin kapatılmak istenmesi hangi akla hizmettir, bilinmez ama topluma hizmet olmadığı ortada.

Geleceğin sosyal bilimcileri olarak bugünlerde oldukça tedirginiz. Henüz konuyla ilgili Bakanlığın yapmış olduğu resmi bir açıklamanın olmamasına rağmen “biz sosyal bilimler ailesi” olarak endişeliyiz ve endişelenmek konusunda da haklıyız.       

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de işsiz sayısı 2,56 milyona çıktı

SONRAKİ HABER

Abe, anayasayı değiştiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...