17 Nisan 2013 11:30

'Süreç için hukuki altyapıya ihtiyaç var'

Türkiye Barış Meclisi (TBM) Kürt sorununun çözümüne ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamalarda ve yapılan değerlendirmelerde sorunun çözümü ve kalıcı barış için, hukuki altyapının oluşturulması, güven verici adımların karşılıklı atılması, toplumun sürece katılması ve barış dilin

'Süreç için hukuki altyapıya ihtiyaç var'
Paylaş

TBM Cezayir Toplantı Salonunda yapılan açıklamaya Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Turgut Tarhanlı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Cengiz Aktar değerlendirme yaparak, katkı sağladı. Toplantıda, 1999’daki geri çekilmeyle dağdan inen ve 6 yıl cezaevinde kalan Ayşe Karabaş da kendi deneyimlerini paylaştı.

TBM Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz kritik bir dönemden geçildiğini belirterek, PKK’nin sınır dışına çekilmesine ilişkin durumun birkaç gün içinde netleşeceğini ve büyük olasılıkla geri çekilmenin olacağını söyledi. Yakalanan fırsatın heba edilmemesi gerektiğini anlatan Tahmaz, bunun içinde kibirli ve “Ben yaparım” anlayışından vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bunun için de Başbakan ve hükümetin bu tutumdan vazgeçmeleri gerektiğini anlatan Tahmaz, aksi durumda barışı istemeyenlerin elinin güçleneceğini söyledi. CHP’ye de çağrıda bulunarak, sürecin dışında kalmaması gerektiğini anlatan Tahmaz, CHP’nin çözüme katkı sunmasının da barışın kalıcı olmasını sağlayacağını belirtti.

ONARAN BAKIŞ GEREKLİ

Turgut Tarhanlı,  barış sürecine ilişkin uluslararası alanda yaşanan deneyimlerin ışığında sunum yaptı. Barış inşasının ateşkesten öte bir durum olduğuna işaret eden Tarhanlı, uzun soluklu bir süreç olduğuna bunun da güven arttırıcı önlemler ile sağlanacağına dikkat çekti. Tarhanlı, “Güven arttırıcı önlemler kırılgandır. Tarafların tutarlılığı, istikrarı gerekli. Müzakere sürecinde taraflar arasında bir güçsüzlük olarak hesaplar yapılmalı’dedi. Sürecin sağlıklı devam etmesi için gerekli hukuki altyapının zorunluluğuna işaret eden Tarhanlı, bunun için de failler ve mağdurlar manzarasından çıkıp cezalandırıcı bakıştan vazgeçip onarıcı bir bakışa geçilmesi gerektiğini belirtti.

HUKUKİ ALTYAPI GEREKLİ

Cengiz Aktar, sürecin hukuki altyapısına dikkat çekerken, barış sürecinin Başbakan Erdoğan ve Abdulah Öcalan’ın şahsi menfaatleri ve verecekleri teminatlarla değil, hukuki altyapının gereklerinin yapılmasıyla olabileceğine söyledi. Silah bırakan PKK’liler için “Geri dönüşlerde bu insanlar nereye dönecek” diyen Aktaş, “Sıvışsın, yok olsun’ gibi bir tavır var, bu olmaz. Eve dönüşte hukuki altyapı gerekiyor” dedi.

ESKİ GERİLLA: YASAL GÜVENCE OLMALI

1997’de PKK’ye katılan ve 1999’da geri çekilme sırasında Bitlis Mutki’de yakalanan Ayşe Karabaş, deneyimlerini dile getirdi. Karabaş, Abdullah Öcalan’ın geri çekilin açıklamasının ardından yaptıkları iç tartışmalardan sonra geri çekilme kararının çıktığını söyledi. Ardından gerillanın sınır dışına çekilmeye başladığını anlatan Karabaş, gerillanın geçtiği güzergahın belli olmasından kaynaklı askerin gerillaya pusu attığını belirtti. Kendisinin içinde bulunduğu gerilla grubundan 14 arkadaşının bu pusuda yaşamlarını yitirdiklerini anlatan Karabaş, “Bir ağaca çıktım sabaha kadar orada bekledim. Gün ağarınca yerde 14 arkadaşımın cesetlerini çıplak bir halde buldum. Alay komutanı ve korucular geldi, kendimde değildim. Aşağı inmemle alay komutanından dayak yemem bir oldu. ‘Ya konuşursun ya da korucuların içine atarım, tecavüz ederler’ dedi. Söyleyecek bir sözüm de yoktu halim de. İşte bunları yaşadığım için güven konusunda kaygılarımız var” diye konuştu. Karabaş, bunların olmaması için yasal güvencenin sağlanması gerektiğini söyledi. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barış sürecinde medya tartışılıyor

SONRAKİ HABER

BDP tutsakların yasal haklarını Ergin’e sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...