17 Nisan 2013 11:22

Barış sürecinde medya tartışılıyor

Basın Enstitüsü Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Natuk Birkan binası İbrahim Bodur Salonu’nda bugün düzenlenecek “Barış Süreçleri ve Medya-Barış Gazeteciliği” başlıklı seminerde, “Çatışma &

Barış sürecinde medya tartışılıyor
Paylaş
Mütha Çetin

Basın Enstitüsü Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Natuk Birkan binası İbrahim Bodur Salonu’nda bugün düzenlenecek “Barış Süreçleri ve Medya-Barış Gazeteciliği” başlıklı seminerde, “Çatışma çözüm süreçlerinde medyanın rolü ne olmalı?​”, “Basın özgürlüğü olmadan barış gazeteciliği mümkün mü?​”, “Türkiye’de barış gazeteciliği yapılabilir mi?​” sorularına cevap aranacak. Nadire Mater, Rober Koptaş, Ruşen Çakır gibi gazetecilerin yanı sıra Sevda Alankuş, Esra Ersan ve Koray Çalışkan’ın da aralarında olduğu akademisyenlerin konuşmacı olacağı seminere; Washington Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi, TODA Barış Gazeteciliği Araştırma Grubu Koordinatörü ve barış çalışmaları ile ilgili araştırmalar yapan PAXİM Araştırma Grubu Kurucusu Dr. Susan Dente Ross, Çatışma-Çözüm eğitim uzmanı, Peace is Sexy Kurucusu, İsrail-Filistin Diyalog Grubu Kolaylaştırıcısı ve Eğitimcisi Marianne Perez de Fransius gibi isimler de katılacak. Seminerde yapılacak tartışmaların ardından ise son bölümde dünya örneklerinden “Barış Gazeteciliği açısından Filistin-İsrail Örneği” başlığıyla Susan Dente Ross, “Irak Barış Sürecinde Medya” başlığıyla Marianne Perez de Fransius ve “Türkiye’de Barış gazeteciliği örnekleri” başlığıyla Nadire Mater, sunum yapacak.

‘ŞİDDETTE BASININ DİLİ ÇOK  ETKİLİ’

Düzenlenecek seminere ilişkin bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatoş Erkman, merkezi kurduklarında temel amaçlarının eğitim ve eğitim müfredatı olduğunu; ama zamanla farklı ayrıntılarla karşılaştıklarını söyledi. Gelinen noktada medyanın bütün evlere bir şekilde girdiğini belirten Erkman, “Yürüttüğümüz çalışmalarda medyayı partner olarak yanımıza almaya çalıştık. Bunun için ilk olarak 2008 yılında ‘barış gazeteciliği’ semineri düzenlemiştik. Aradan 5 yıl geçti ve biz yine medyanın barış dilini tartışacağız” dedi. Esas amacın dünyada barış kültürünü oluşturmak olduğunu ifade eden Erkman, “Barış kültürünü geliştirmezsek sonumuzu getirmiş oluyoruz. Gazetecilere nasıl bir dil kullanılabileceği üzerinden yardımcı olabiliriz” diye belirtti. Gazetecilerin artık günün tirajıyla haber yapmamaları gerektiğini ifade eden Erkman, belirli süreçlerde saldırıların ve şiddetin artmasında basının dilinin çok etkili olduğuna dikkat çekti.

‘SÜREÇ TARTIŞTIRIYOR’

Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Nur Bekata Mardin ise, özelikle “barış sürecinin” başlamasıyla tekrardan barış gazeteciliğinin tartışılmasına duyulan ihtiyaçtan kaynaklı seminer düzenlediklerini söyledi. Gazetecilerin yaşanan bir olayı tarafsızca vermesi gerektiğini belirten Mardin, şunları söyledi: “Gazeteci verdiği haberde kimseye saldırmamalıdır. Halkın sesini duyurması gerekiyor. Sadece liderleri vermek gazetecilik olmuyor, özellikle barış süreçlerinde bu çok önemli bir noktadır. Medya savaşı da körükleyebilir.” Barış süreçlerinde özellikle medyanın dilinin sürecin gidişatını değiştirebildiğine dikkat çeken Mardin, “Böyle barış süreçlerinde siyasetçilerin barıştan vazgeçmemesi de medyanın elinde. Ne yazık ki medyamız bu kaygılar ve bilinçle yaklaşmıyor” diye konuştu. Barış süreçlerinde bütün tarafların taleplerinin tespiti, ortak bir çözümün beraber bulunması için medyanın tarafları yansıtması konusunun önemine değinen Mardin, “Medya bu süreçte meselenin altında yatan nedenlerini deşme ve ortaya çıkarma konusunda sorumluluk alması gerekiyor. Ve bu konularla yüzleşilmesi için gerekli çalışmalar yürütebilir” dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hem ticaret hem performans

SONRAKİ HABER

'Süreç için hukuki altyapıya ihtiyaç var'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...