24 Şubat 2025 11:04

Patronların ekonomiye 'güven'i artıyor

Merkez Bankası, şubat ayında geçtiğimiz aya göre Reel Kesim Güven Endeksinde 1,5 puan artış olduğunu açıkladı. Mevsim etkisinden arındırıldığında endeksteki artış ise 0,2 oldu.

Patronların ekonomiye 'güven'i artıyor

Fotoğraf: ANKA

1750 işletmeden toplanan eğilimlerle hazırlanan Reel Kesim Güven Endeksi, şubatta geçen aya göre 1,5 puan artarak 102,4 seviyesine çıktı. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 0,2 puan artarak 102,8 oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıfladı.

ÜFE beklentisi yüzde 39,6'ya geriledi

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir zayıflarken, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir güçlendi. Ortalama maliyetlerde gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı gözlendi.

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak yüzde 39,6 seviyesinde gerçekleşti.

TÜİK: İnşaat ve hizmet sektöründe güven endeksi azaldı, perakende ticarette arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayında, bir önceki aya göre güven endeksinin, hizmet sektöründe yüzde 1,9, inşaat sektöründe yüzde 2,7 azaldığını, perakende ticaret sektöründe ise yüzde 1,6 arttığını açıkladı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre, hizmet sektöründe yüzde 1,9 oranında azalarak 114,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,6 oranında artarak 116,3 ve inşaat sektöründe yüzde 2,7 oranında azalarak 89,3 oldu.

Güven endeksleri 0-200 aralığında ölçülüyor. Endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor. (Ekonomi Servisi)

İLGİLİ HABERLER

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Heybeden darbe çıktı

Heybeden darbe çıktı

Seçilmiş belediye başkanlarına operasyon ve kayyım hamleleri İBB'ye uzandı. İmamoğlu, ‘Turpun büyüğü heybede’ sözleriyle ilan edilen bir operasyonla gözaltına alındı. Eylemler yasaklandı, sosyal medya engellendi, toplu taşıma kısıtlandı. Yurdun her yanındaki protestolarda yaşananlar ‘darbe’ olarak nitelendirildi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
20 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et