16 Nisan 2013 11:10

Sendikal rekabet değil birlik istiyoruz

Sendikalar işçilerin iş güçlerini satmak için birbirleriyle girdikleri rekabete son verip onları patrona karşı birleştirerek oluştular. Din, dil, ırk, siyasi düşünce gibi ayırt edici değil sermayeye karşı haklarını savunan, sömürüyü engelleyen, birleştiren bir örgüt oldular. Bugün baktığımızda her sendika

Sendikal rekabet değil birlik istiyoruz
Paylaş
Bir Autoliv işçisi

Sendikalar işçilerin iş güçlerini satmak için birbirleriyle girdikleri rekabete son verip onları patrona karşı birleştirerek oluştular. Din, dil, ırk, siyasi düşünce gibi ayırt edici değil sermayeye karşı haklarını savunan, sömürüyü engelleyen, birleştiren bir örgüt oldular. Bugün baktığımızda her sendikanın belli bir kitlesi var ve birbirleriyle rekabet içerisindeler. Kendi menfaatleri için diğerini dışlama ya da kötüleme girişimlerinde bulunuyorlar. Biz işçiler bunları istemiyoruz. Haklarımızın savunulmasını bunun için beraber hareket etmemiz gerektiğini biliyoruz.  
Sendikaları oluşturan işçilerdir. Bunu 03.04.2013’te Türk Metal Gebze eyleminde de gösterdik. Gece vardiyasından çıkıp gelenler, sözleşmeden yararlanmayan ama desteklemek için gelen işçiler, eşi dostu akrabası işçi diye gelen esnaf arkadaşlar, geleceği için endişe eden gençler, anne babalar kısacası işçi olan olmayan insan sömürüsüne son vermek isteyen herkes meydandaydı. Artık yeter, sen hazırsan biz dünden hazırız diyen coşkulu bir kalabalıktı. Ama sendikamız eksik kaldı sloganlarda. Bizler “ESNEK ÇALIŞMAYA HAYIR TAŞERONA HAYIR” gibi sloganlar atmak isterdik bunun yerine ana kitlesine yönelik anlamlı ama işçi haklarına yönelik olmadığı için gereksiz sloganlar attık. Bunun yanı sıra memnuniyetsiz küçük bir kitleyle de karşılaştık aidatımı ödüyorum gerisini onlar düşünsün diyen soyutlanmış ya da soyutlandırılmıştır işçi arkadaşlarımız.  Her şeye rağmen haklarımız için orada olmak güzeldi.
Kısacası işçi yoksa sendikalar da olmaz üretim de... Kuruluş amacınızı unutmayın. İşçi olarak sendikaların ayrımcı değil, işverene karşı birleşmelerini işçi sömürüsüne hayır demelerini ve zorlu TİS süreçlerinde birbirlerini desteklemelerini istiyoruz. Pazarlanan işçi emeği sendika yarışı değil.

*Gebze

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ı Fazıl Say'la meşgul etmeyin!

SONRAKİ HABER

Sendikalar bizimdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...