17 Nisan 2013 03:36

Erdoğan'ı Fazıl Say'la meşgul etmeyin!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fazıl Say’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin “Onlarla bizi meşgul etmeyin” dedi. Say hakkındaki kararsa dünya basınında tartışıldı.Başbakan Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Gazeteciler, toplantının ardından Erdoğan’a

Erdoğan'ı Fazıl Say'la meşgul etmeyin!
Paylaş

Başbakan Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Gazeteciler, toplantının ardından Erdoğan’a dünyaca ünlü Piyanist Fazı Say’ın Twitter’daki ifadeleri nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırılması sordu. Fazıl Say’la ilgili soruya kısa bir cevap veren Erdoğan, “Onlarla bizi meşgul etmeyin” dedi.

ay’ın twitter hesabında yer alan Ömer Hayyam’a ait “Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir / Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala kerhane midir - Bilmem fark ettiniz mi nerede yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı” mesajlarıyla dini değerleri aşağıladığı öne sürülmüş ve hakkında İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesinde “Dini Değerleri Alenen Aşağılama” suçundan ceza davası açılmıştı.

KARARA TEPKİ BÜYÜYOR

Görülen davanın neticesinde karar belli oldu ve mahkeme, Piyanist Fazıl Say’ı 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Dünyaca ünlü Piyanist Fazıl Say’ın hapis cezasına çarptırılması sosyal medyadan sanatçılara, yurt dışındaki siyasi partilerden gazetelere kadar geniş bir alanda tartışıldı.

Say’ın müzik eğitmeni babası Ahmet Say da karara tepki gösterdi. Akşam’a konuşan Baba Say; “Oğlum hakkında haksız yere bir ceza verildiği için üzgünüm, kırgınım. Türkiye’nin ilerlemesi yönünde, tam bağımsız, demokratik olması yolunda mücadele eden nice gencimiz yakın tarihimizde öldürüldüler. Onların da babaları, anneleri çok ağladı. Benim fazla sızlanacak halim yok. Bir tek şeye çok üzülüyorum. Fazıl uluslararası alanda tanınmış bir müzisyen. Avrupa kültürünün ve onun uzantısı ABD’nin yakından tanıdığı, sevdiği bir sanatçı. Şimdi, 11. yüzyıl şairinin dörtlüğünü başkalarına yolladı diye sanki suçmuş gibi hapis cezası verilmesi uluslararası arenada Türkiye’yi çok kötü gösterecek. Batı şimdi olayı çok tartışacak. Biz kendimize yazık ediyoruz. Fazıl’dan çok Türkiye’ye üzüldüm. Bu kadar düşüncesizce, cahilce davranılması bütün dünyada ciddi şekilde yankı uyandıracak.” dedi.


SAY’A HAPİS KARARI DÜNYA BASININDA

Dünyaca ünlü Piyanist Fazıl Say’a verilen 10 aylık hapis cezası dünya basınında da geniş yankı buldu.

BLOOMBERG: Türk Mahkemesi, New York Filarmoni ve Berlin Senfoni orkestralarında çalan dünyaca ünlü Piyanist ve Besteci Fazıl Say’a nefreti körüklemek ve İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme Say’ı 5 yıl içinde benzeri bir suç işlememesi koşuluyla serbest bıraktı. Telefonla görüşü alınan Say’ın avukatı, “Bu hepimiz için büyük bir tehdit ve düşünce özgürlüğü üzerinde büyük bir baskı. Adalet istiyoruz. Bu ülke için çok üzgünüm” dedi.

BBC: Türk piyanist İslam’a hakaretten suçlu bulundu. Dünya çapında ünlü Piyanist Fazıl Say İslami değerlere hakaretten 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmaya katılmayan Say suçlamaları reddetti, bunların politik temelleri olduğu savunmasını yaptı. Bazı sanatçılar ve entelektüel çevreler Ak Parti hükümetini Türkiye’nin seküler değerlerinin altını oymakla suçluyor.

HUFFINGTON POST: Türk Mahkemesi Piyanist ve Besteci Fazıl Say’a Twitter’da yazdığı yorumlarla dini gözden düşürdüğü gerekçesiyle 10 ay ertelenmiş hapis cezası verdi.

GUARDIAN: Fazıl Say, dini değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle ceza aldı. Say, kararı ülkesi için üzücü olarak değerlendirdi. Başbalan Erdoğan'ın kendisi de 1998 yılında okuduğu bir şiir sebebiyle hapis cezası almıştı.


DAĞDELEN: TEK KELİMEYLE SKANDAL

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü mahkeme kararının kaygı verici olduğunu söyledi. Ashton “Türkiye’nin ifade özgürlüğünü dikkate alması önemlidir” dedi.

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir de konuyla ilgili bir açıklama yayınladılar. Açıklamada, “Fazıl Say’ın bazı görüşleri Türkiye’ye uymasa da bu görüşlerin demokratik ilkeler çerçevesinde dile getirilmesi, ifade hürriyeti kapsamında güvence altında olmalıdır” denildi. Alman Sol Partinin Federal Meclis Milletvekili Sevim Dağdelen mahkemenin aldığı kararı skandal olarak niteledi.


EMEP: NESİMİ’DEN FAZIL’A UZANAN GELENEK SUSMAZ!

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi, Fazıl Say’ın hapis cezası almasıyla ilgili bir açıklama yayınladı. EMEP’in açıklamasında, “En küçük eleştiriye tahammül göstermeyen AKP Hükümeti, hoşlanmadığı, kendi ölçülerine uymayan, AKP’ye biat etmeyen hiçbir sanatçıya tahammül etmemektedir. Ancak bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, sanatçılar hiçbir zaman susmayacaktır. Nesimi’den, Namık Kemal’e, Nâzım’dan, Ahmet Arif’e, Ruhi Su’dan Yılmaz Güney’e Ahmet Kaya’dan günümüz sanatçılarına uzanan gelenek, AKP baskısının da üstesinden gelecektir!”denildi.


SOSYAL MEDYADA #benidefazılsay

Canataklı: Fazıl Say'a verilen cezadan sonra inşallah Erdoğan'ın "Başkasının yazdığı şiir için beni hapse attılar" mağduriyet edebiyatından kurtuluruz

Deniz Ülke Arıboğan: Fazıl Say'a verilen hapis cezası utanç verici. Başbakan Erdoğan'a verilen cezanın mantığı ile aynı. Ömer Hayyam'ı cezalandırsaydınız ya!

Bedri Baykam: Dünya Sanat Gününde Fazıl Say'a verilen 10 ay hapis cezası, yalnız Türkiye'nin değil, evrensel açıdan insanlığın ayıbıdır!

Ferhat Tunç: Fazıl Say'a hak görülen ceza,bu ülkede İfade özgürlüğünün olmadığına kesin bir kanıttır. Yargı,özgürlükler üzerinde tehdit olmaktan çıkmalı!

atılganbayar: Bırakın dinsel veya ahlaki değerleri, Fazıl Say'a hakaret etmenin bile cezası vardır.

YektaKopan: Fazıl Say'a verilen ceza hukukun bir kez daha çöküşüdür. Akıl tutulması devam ediyor.

Dilara Gönder: Dini değerleri aşağılama suçundan verilen 10 ay hapis..100 yıllık bir şiirin paylaşımı sonucu oldu bu.yemin ediyorum gözlerim dolu su an! (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kışanak: Demokratikleşmeyi tartışalım

SONRAKİ HABER

Sendikal rekabet değil birlik istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...