19 Şubat 2025 11:38

İİSŞP: ‘Sendika çalışması yasaklanamaz, OHAL uygulaması kaldırılsın’

Yayımladığı açıklamayla Başpınar işçilerinin haklı mücadelesine gelen yasakların kaldırılması gerektiğini vurgulayan İİSŞP, Mehmet Türkmen’in salıverilmesini talep etti.

İİSŞP: ‘Sendika çalışması yasaklanamaz, OHAL uygulaması kaldırılsın’

Fotoğraf: Evrensel

İstanbul - Yazılı basın açıklaması düzenleyen İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), , Antep Başpınar’da sefalet ücretine karşı hakları için birçok fabrikada iş bırakan işçilerin eylemlerinin yasaklanmasına tepki gösterdi. Sendikalar, işçilerin eylemlerini yasaklayan Gaziantep Valiliğinin eylem ve toplantı yasağı kararını kınadı, iptalini talep etti. Başpınar işçilerinin taleplerinin karşılanmasını, eylem yapma haklarını ve sendikaya üye olma haklarını kullanmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını talep ederken BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tutukluluğuna son verilmesini talep etti.

Açıklamada, “Başpınar işçileri, sadece patron zulmü ile uğraşmıyor aynı zamanda vali tarafında da eylem yasaklarıyla sefalet ücreti ile yaşayın itiraz etmeyin dercesine sıkıştırılıp, yasaklarla sesleri kısılmaya çalışılıyor.  Dün sendika binasında işçilerle toplantı halindeyken; "çalışma hürriyetin ihlali" ve "suç işlemeye tahrik" iddiasıyla savcının talimatıyla gözaltına alınan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in gözaltına alınması doğrudan işçilerin anayasal sendika hakkı ve en temel demokratik hakkına yönelik bir saldırıdır. Ulusal ve uluslararası çalışma hakları ve ayrıca insan hakları kapsamında bir hak olan örgütlenme yani sendikalaşma faaliyeti adeta "suç" olarak gösterilmiş, tüm işçi ve emekçilerin hak arama mücadelesi susturulmaya çalışılmıştır” ifadelerine yer verildi.   

“Mehmet Türkmen serbest bırakılmalı, Antep Başpınar OSB işçilerinin başta insanca yaşayacak ücret talebi olmak üzere sendikal ve tüm demokratik talepleri kabul edilmelidir. İşlerinden çıkarılan tüm işçiler şartsız tekrar iş başı yapmalıdır” denilen açıklamada işçilerin haklı mücadelesine dayanışma mesajı verildi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüzsüzlük seferberliği

Yüzsüzlük seferberliği

“Vergide adalet” sözünü ağzından düşürmeyen Maliye Bakanı Şimşek’in başlattığı seferberlikten yine sermayeye kıyak çıktı. Bütçede sermayeden alınacak 2.2 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçen iktidar, trilyonlarca liralık gelir elde eden 100 şirketin, 62.5 milyar liralık vergisini erteledi. Yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye’nin en zenginleri listesinde yer alan patronların ödeyeceği vergi kuşa dönecek.

Borsa İstanbul’da işlem gören ve 2024 yılında 3.6 trilyon TL gelir elde eden 100 büyük şirketten 62.5 milyar TL tutarında vergi tahsil edilmedi.

Türkiye’nin en zengin 10 ismine ait sadece 8 şirketin toplam 18 milyar TL’lik vergi borcu ertelendi.

Çevre Bakanı Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürlüğü döneminde özelleştirilen Emlak Konut’tan tahsil edilmesi gereken 6.9 milyar TL tutarında vergi alacağı ertelendi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et