04 Mayıs 2011 03:14

Çadır kent alanlarına lüks siteler

Deprem yaşanma riski yüksek olan ve olası bir büyük depremde 70 ila 90 bin kişinin hayatını kaybedeceği yaklaşık 600 bin ailenin evsiz kalabileceği İstanbul'da 17 Ağustos 1999 değreminin ardından Bayındırlık Bakanlığı'nın çadır kent arazisi olarak belirlediği alanların üzerinde lüks konutlar yükselmeye başladı.Bakanlık,

Çadır kent alanlarına lüks siteler
Paylaş

Bakanlık, olası bir depremde daha çok risk altında olan ilçelerde yaptığı bu tespitlerle Hazine arazileri, şahıs arazileri ve parklarında bulunan 480 tane çadır kent alanı belirlemişti.

Akşam gazetesinden Ercan Sarıkaya'nın haberine göre 2009'da kaymakamlıklar tarafından yapılan tespitlerde 480 çadır kent arazisinin 200 tanesine konut ya da işyeri yapıldığı bu nedenle çadır kent arazi özelliğini yitirdiği arazi sayısının 280'e düştüğü belirlendi.

2010'da 39 ilçe kaymakamlığı yeniden çadır kent arazileri üzerinde bir değerlendirme yapıp envanter çıkardı. 40 çadır kent arazisini daha kaybolduğu sayının 240'a düştüğü belirlendi.

Daha önce ilçelerin deprem önceliklerine göre planlamalar yapılmıştı. Ortalama her ilçeye 15 çadır kent ve toplanma alanı planlanmıştı. 10 yılda İstanbul'un nüfusu daha da artarak 13 milyonu buldu. Çadır kent ve toplanma alanlarının kaybolması nedeniyle şimdi İstanbul'da her ilçeye sadece 6 çadır kent alanı düşüyor. Uzmanlar bu duruma tepki gösteriyor.

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, "Sığınılacak alanların olması sadece deprem için gerekli bir şey değil aynı zamanda kentsel boşluklara ihtiyaç var. 10 yıl önce belirlenen 480 çadır kent alanı bile azken şimdi yarıya düşmesi vahim. 'Depreme karşı önlem alıyoruz' diyenlerin halkı ne kadar yanılttıklarını ortada" yorumunu yaptı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Cemal Gökçe ise, "İstanbul'da boş bulunan her yere bina yaptılar. Dışarısı evlerden daha güvensiz oldu. Bundan sonra yeni yapı yapılmamalı aksine binalar kamulaştırılarak boş alan yaratılmalı. Bu da belediyelerin ve hükümetin görevidir" dedi. (Akşam&Ntvmsnbc)

ÖNCEKİ HABER

Mısır'da 2500 işçi greve gitti

SONRAKİ HABER

Genel-iş'ten operasyonlara karşı iş bırakma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa