15 Nisan 2013 18:23

Fişlenen işçiler adalet istedi

İnşaat tekelleri tarafından fişlendikleri için uzun yıllar işsizlik ve yoksulluğa mahkum edilen binlerce İngiliz inşaat işçisi adalet arayışını sürdürüyor.İsveç’in en büyük inşaat tekeli Skanska’nın Stockholm’de yapılan kongresine İngiltere’den gelen bir grup fişlenen işçi, tekelin kendilerind

Fişlenen işçiler adalet istedi
Paylaş
Murat Kuseyri

İnşaat tekelleri tarafından fişlendikleri için uzun yıllar işsizlik ve yoksulluğa mahkum edilen binlerce İngiliz inşaat işçisi adalet arayışını sürdürüyor.

İsveç’in en büyük inşaat tekeli Skanska’nın Stockholm’de yapılan kongresine İngiltere’den gelen bir grup fişlenen işçi, tekelin kendilerinden özür dilemesini ve uğradıkları zararlar için tazminat ödemesini talep etti. İsveç İnşaat İşçileri Federasyonu yöneticilerinin de destek verdiği eylemde işçiler pankart açıp, bildiri dağıttı.

1990’lı yılların başından itibaren İngiltere’de 40 civarında inşaat tekeli 66 bin işçiyi fişledi. Devrimci ve sendikal mücadeleye aktif olarak katılan, iş ve can güvenliğinin sağlanması için mücadele eden 3 bin 123  işçi kara listeye alındı. Olayın açığa çıkmasından sonra şirketlere bilgi sağlayan firmanın sorumlusu Ian Kerr 5 bin pound para cezasına çarptırıldı. Cezayı kendisi değil, “Sir Robert McAlpine İnşaat Şirketi” öderken,  kara listeye alınan işçilerden bazıları on yıllar boyu işsiz kaldı, yoksulluk içinde yaşadı. 40 civarında şirketin finanse ettiği ve başında Ian Kerr’in bulunduğu şirketin ajanlarını sendika toplantılarına, radikal kitaplar satan kitapçılara yolladığı ve böylelikle devrimci ve aktif işçileri belirledikleri  ortaya çıkmıştı.

Gösteriye katılanlardan Dave Smith işyerinde kazalara karşı güvenlik önlemleri alınmasını istediği için hakkında 36 sayfalık rapor hazırlandığını, kendisinin sendikal mücadeleye katılan sıradan bir işçi olduğu halde kara listeye alındığını söylüyor. Skanska ve diğer inşaat tekellerinden kendilerinden özür dilemesini ve uğradıkları zararları karşılamalarını istiyor.

İngiltere’de inşaat işçilerini örgütleyen GMB Federasyonu Başkanı Justin Bowden fişleme skandalını “Son 50 yılda İngiltere’de işçilere yönelik gerçekleşen en büyük insan hakları ihlali” olarak niteliyor. Fişlemelerin sendikalara yönelik yapısal bir saldırı olduğunu ve binlerce işçinin yaşamının mahvettiğini, fişlenmekten korkan  işçilerin işyerlerindeki  hata ve eksiklikleri söylemeye cesaret edemedikleri için iş kazalarının arttığını ve her hafta iki işçinin yaşamını yitirdiğini söylüyor.
İsveç’in en büyük inşaat tekeli Skanska’nın 11 bini İsveç’te olmak üzere Avrupa, ABD ve Latin Amerika’da 56 bin çalışanı bulunuyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nâzım’ın çizgi filmleri festivalde

SONRAKİ HABER

BDP’den ‘koruculuk kaldırılsın’ teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...