15 Nisan 2013 18:15

Nâzım’ın çizgi filmleri festivalde

NÂZIM Hikmet’in senaryolarını yazdığı Hanene Huzur Dolsun ve Sevdalı Bulut filmleri Canlandıranlar Festivali’nde ilk kez izleyiciyle buluşuyor.Nâzım Hikmet’in Sovyetler Birliği’nde yaşarken senaryosunu yazdığı ve üretim sürecine dahil olduğu bu kısa canlandırma filmler, şairin 111. doğum yıl dönümü ve 50. ö

Nâzım’ın çizgi filmleri festivalde
Paylaş
Birkan Bulut

NÂZIM Hikmet’in senaryolarını yazdığı Hanene Huzur Dolsun ve Sevdalı Bulut filmleri Canlandıranlar Festivali’nde ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
Nâzım Hikmet’in Sovyetler Birliği’nde yaşarken senaryosunu yazdığı ve üretim sürecine dahil olduğu bu kısa canlandırma filmler, şairin 111. doğum yıl dönümü ve 50. ölüm yıl dönümü olan 2013 yılında M. Melih Güneş’in araştırması sonucu ortaya çıktı. Rus canlandırma sanatçıları Victor Nikitin ve Igor Nikolayev’in yönettikleri 1962 yapımı Hanene Huzur Dolsun, Mir Domu Tvoemu ve Anatoly Karanovich ve Roman Kachanov’un yönettiği 1959 yapımı Sevdalı Bulut filmleri 24-28 Nisanda İstanbul’da ‘nde, 16-19 Mayısta ise Ankara’da nde gerçekleşecek Canlandıranlar Festivali’nde, seyirci karşısına çıkacak.
Nâzım Hikmet’in bir Arnavut masalından uyarladığı Sevdalı Bulut filmi, son eşi Vera Tulyakova ile tanışmasına vesile olmuştu. Nâzım o sıralar Moskova’da yaşamakta, Vera ise çizgi film stüdyosu Soyuzmultfilm’de redaktör olarak çalışmaktadır. Sevdalı Bulut çiçeklerle bezeli bir bahçesi olan Ayşe ile bulut arasındaki aşkın masalıdır. Filmin üretiminde kukla ve çizim gibi birçok teknik bir arada kullanılmıştır.

BARIŞ MÜCADELESİNE ÖNEMLİ KATKI

Hem çocuklara hem büyüklere yönelik bir canlandırma filmi olan Hanene Huzur Dolsun, M. Melih Güneş’in ifadesiyle “Nâzım Hikmet’in barış mücadelesinde yaptığı en önemli işlerden biri”dir.
Nisanda İstanbul’da, mayısta ise Ankara’ya izlenebilecek olan festival filmlerinin arasında ABD, Hırvatistan, Tunus, Portekiz, Mısır, Çin, Brezilya, Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, Polonya, Güney Kore ve İngiltere’nin yanı sıra Türkiye’den filmler de perdeye yansıyacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci toplulukları: Emek Sineması bizim

SONRAKİ HABER

Fişlenen işçiler adalet istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...