15 Nisan 2013 09:20

KESK ve Kamu-Sen'den uyarı: Greve çıkarız!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, memur konfederasyonlarının başkanları ile yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı’na ilişkin, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen görüşlerini paylaştı. Özgen, bir sonraki toplantının Başbakanlık’ta Bakanlar Kurulu ile birlikte yapılac

KESK ve Kamu-Sen'den uyarı: Greve çıkarız!
Paylaş
Hasan Akbaş

‘GÖÇE ZORLAMAKTAN VAZGEÇİN’

Üst düzey yöneticilerin atanma şartları ve görev süreleri, Kamu görevlilerinin dengeli dağılımı, Kariyer mesleklere atanma şartları, Disiplin cezalarının yeniden tanımlanması , 657 sayılı Kanunda yapılması öngörülen değişiklikler, rotasyon gibi konuların gündeme geldiği toplantıya ilişkin gazetemize açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, toplantının önemine değinerek, “bu toplantı sadece kamu emekçilerini değil kamu hizmetinden yararlanan milyonlarca vatandaşı  ilgilendiriyor” dedi.

‘Toplantı da, iş güvencesi ve performansa dayalı ücretlendirme başta olmak üzere kamu emekçilerinin temel kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir girişimin içinde olmayacaklarına belirttiklerini söyleyen Özgen, personel dağılımdaki dengesizliğin, rotasyonla değil- personel açığının giderilmesi ve özendirme yoluyla giderilebileceğini toplantı da ifade ettiklerini söyledi. Toplantıda, zorunlu rotasyon uygulamalarına dikkat çektiklerini belirten Özgen, bu uygulamaları kamu emekçilerinin kabul etmediğini, bu konu da da hükümetin ısrarcı olmamasını istediklerini söyledi.

‘KAMU-SEN’LE ORTAK TUTUM SERGİLEDİK

‘Bu konunun önüne geçilmesinin yegane yolunun personel alımından geçtiğinin altını çizen Özgen, “Bu uygulanan göçe zorlamak gibi bir şeydir. Memurun göçe zorlanması, insan haklarına ve uluslararası düzenlemelere de aykırıdır” dedi. Bu konuda KESK ve Türkiye Kamu-Sen olarak toplantıda ortak tavrı sergilediklerini kaydeden Özgen, Memur-Sen’in ise şartlı öneriler sunarak ikilem de kaldığını aktardı. 657 Sayılı Yasa’da yer alan Disiplin Maddeleri’ne ilişkin itirazlarda da bulunduklarını belirten Özgen, uyarı, kınama gibi davranışların kaldırılması gerektiğini,  maddeler ve verilen cezalarla bu durumun emekçiler üzerinden, “Demoklesin Kılıcı” olarak kullanıldığına dikkat çekti.

‘YÜZBİNLERLE GREVE ÇIKARIZ’

Bakan Çelik tarafndan bir sonraki toplantının Başbakanlık’ta Bakanlar Kurulu ile birlikte yapılacağını hatırlatan Özgen, “toplantıda da uyardık, buradan sizin aracılığınızla da hükümeti bir kez daha  uyarıyoruz; İş güvencesi karşı en küçük bir ısrar gördüğümüzde, KESK olarak üretimden gelen gücümüzle greve çıkarız. Her türlü eylem ve etkinliklerle kamu emekçileri yüzbinler olarak alanlara çıkar” diyerek bir sonraki toplantı da bu konuyu tartıştırmayacaklarının altını bir kez daha çizdi.


KONCUK: KAMU-SEN DAYATMALARA BOYUN EĞMEYECEK

Toplantıda ele alınan ilk başlığın Personel statülerinin değerlendirilmesi olduğunu belirten Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da toplantıda, iş güvencesiz bir istihdam modelini  reddettiklerini söyledi.  Koncuk, “ Çalışma hayatında maalesef birçok istihdam türü var. 4-c’liler artık  kadro almalarına ramak kaldığını düşünüyorlar. Biz bu beklentiye cevap verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün çalışanlar iş güvenceli duruma geçmeli.. Hükümet bu talebe uygun adım atmalıdır. Dayatmalar karşısında boyun eğmez düşüncemiz çok nettir. Bu konuyu tartışmayız iş güvencesinden taviz vermeyiz.”  dedi.

‘HÜKÜMET MEMURLUĞUNU KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Bakan Çelik’in Devlet memurlarının verimliliği konusundaki yaklaşımına da cevap veren Koncuk, memurların çalıştığını buradaki eksiğin sevk ve idare edemeyen yöneticilerden kaynaklandığını belirtti. Personelin ülke düzeyinde dağılımının değerlendirilmesi konusunda da konuşan Koncuk, Bakan Çelik’in “780 bin km.lik ülkemizde eşit hizmet verelim. Öyle bir sistem kuralım ki dengeli bir dağılım olsun” sözlerine yanıt olarak, “Rotasyona karşıyız.Yer değiştirerek verim alınamaz. İhtiyaç bulunan personele ilişkin istihdam havuzunda norm sistemi gelmeli” önerisinde bulundu. Bakan Faruk Çelik’in Mart ayı Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında 4. soru olarak ilettiği, “Yöneticilerin Görev Süresinin Değerlendirilmesi” konusuna da cevap veren Koncuk, üst düzey yöneticilerin görev sürelerinin hükümetlerin görev sürelerine endekslenmesinin anlamının hükümet memurluğu kavramının önün açmak olacağını söyledi. Bu uygulama devlete külfet yüklemekten başka bir şey getirmez. Yeni bankamatik memurları doğurur. Bizim Türkiye Kamu-Sen olarak böyle bir uygulamaya evet dememiz mümkün değildir” dedi.

 ‘TAVİZ VERMEYECEĞİZ’

Ayrı ayrı değerlendirilmesi sonrası Bakan Çelik’in bir konuşma yaptığını aktaran Koncuk, Çelik’in, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili genel bir düzenleme yapmaya çalıştıklarını belirtirken, hükümet olarak 657’nin tümden değişmesi yönünde görüşün ağırlık kazandığını söylediğini bildirdi. Koncuk, gelecek toplantıda da ‘iş güvencesi’ ne yapılan dayatmalara taviz vermeyeceklerini söyledi. Koncuk, bakanlığa geniş kapsamlı kamu emekçilerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini beyan eden bir raporu da sunduklarını söyledi.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeğene özel kadro iddiası

SONRAKİ HABER

‘Tarihsel materyalizmin doğum belgesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...