03 Mayıs 2011 13:37

İşçi filmleri ‘doğal olarak’ direnişte

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Uluslararası İşçi Festivali Festivali, 2 Mayısta ‘Toprağımız, Havamız, Suyumuz İçin Doğal Direniş’ diyerek yola çıktı. Taksim Tünel’de toplanan festival komitesi, tiyatro oyuncuları, bando ekibi ve renkli kostümleri ile katılımcılar, AKP’nin doğa yıkımına yol açan politikal

İşçi filmleri ‘doğal olarak’ direnişte
Paylaş

Basın açıklamasını okuyan Volkan Yosunlu özetle ‘Kapitalizm, doğa üzerinde kurmak istediği tahakkümle eşi benzeri görülmemiş bir doğa yıkımına eden oluyor. AKP sermayeyle kol kola halkın ve doğanın haklarına şiddetle saldırıyor. Doğanın talanının ve yağmasının önünü açan tüm yasal düzenlemeleri birbiri ardına Meclisten geçiriyor. Hidroelektrik santrallere, Termik santrallere, Nükleer santrallere, Orkinos çiftliklerine, karşı yaşamı savunanlar şimdi yan yana geliyor. Ülkenin dört bir yanında direnişler yükseliyor. Festival olarak tüm ‘doğal direnişleri’ destekliyoruz’ dedi.
2 Mayıs akşamı İTÜ Maçka Kampüsünde yapılan açılış gecesinin sunuculuğunu Oyuncu Fırat Tanış yaparken, Türkiye’nin bir çok yerinde grevde olan işçiler, greve girme sebeplerini ve bu süreçte yaşadıkları deneyimleri anlattılar. Festivalin destekçisi olan Sanatçılardan Laz Marks skeçleriyle ve Bandista müzik grubu şarkılarıyla tüm işçi ve emekçilerin haklı mücadelelerinde yanlarında olduklarını açıkladılar.

8 Mayısa kadar sürecek olan festivalin film gösterimleri ve diğer etkinlikler çeşitli sanat merkezleri ve sendikalarda ücretsiz olarak gösterilecek. (İstanbul/EVRENSEL)


HALKA BÖYLE BiR YAŞAM REVA GÖRÜLMEMELİ
 
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara ayağı önceki gün Çağdaş Sanatlar Merkezinde başladı. Geçen yıl 4-c’ye karşı Ankara sokaklarını eylem alanına çeviren TEKEL işçilerine atıf yapılarak “güvencesizliğe seyirci kalma” sloganıyla yola çıkan festival, sokakta müzik yapmayı seçen Masala grubunun ezgileriyle başladı.

Açılış töreninde yapılan eylemle HES’lere karşı mücadele edenlere selam gönderildi. Sunuculuğunu Şebnem Gürsoy ve Saygı Soysal’ın yaptığı açılışta, HES projeleriyle halkların “Ekolojik, kültürel ve sosyo ekonomik bir asimilasyona tabi tutulduğu” belirtildi.

Tutuklu bulunan gazeteciler adına yargılanan Gazeteci İrfan Akdağ’a ödül verilmesinin ardından,  “Halepçe Sonsuz Umut” belgeselinin Yönetmenleri Fatin Kanat ve Necmettin Salaz’la söyleşi gerçekleştirildi. Fatin Kanat, Halepçe’de aradan 23 yıl geçmesine rağmen yeni yapılan tüm evlerin en elzem yerinin sığınak olduğunu anlatan Kanat, “Hiç kimseye, hiç bir halka böyle bir yaşam reva görülmemeli. Dileriz günün birinde rahatsız ediciliği olmayan filmler de çekeriz ve hep beraber keyifle izleriz” dedi. “Halepçe Sonsuz Umut” belgeseli bugün saat 19.30’da Kızılırmak Sinemasında tekrar gösterilecek.

8 Mayısa kadar devam edecek olan festivalde atölye çalışmaları ve film gösterimleri sürecek. Festival kapsamında Seren Yüce’nin “Çoğunluk”, Metin Erksan’ın “Susuz Yaz”, Şerif Gören’in “Derdim Dünyadan Büyük”, Erkal Tülek’in “Sudaki Suretler”,   Tunç  Erkuş’un “Oğlunuz Erdal”, Yılmaz Güney’in “Arkadaş” filminin de içinde bulunduğu çok sayıda  filmin gösterimi gerçekleştirilecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yok edilmeye çalışılan tarih: İmroz ve Tenedos

SONRAKİ HABER

Frankeştayn’ın ölümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...