14 Nisan 2013 10:55

Çözüm konusunda AKP ve CHP problemli noktada

Demokratik kitle örgütlerinin ‘barış süreçleri’ndeki rolünün tartışıldığı toplantıda konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, siyasetin tıkanması durumunda kitle örgütlerine önemli görevlerin düştüğünü ifade ederek, “AKP’nin bu süreçte silahları konuşma heves

Çözüm konusunda AKP ve CHP problemli noktada
Paylaş

“Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu’nun düzenlediği, “Barış sürecinde sivil toplum örgütlerinin rolü” konulu panel Bağcılar Hanoğlu Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Komisyonu üyeleri İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman ile Levent Korkut konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda yurttaşın dinleyici olarak bulunduğu paneli BDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Yüksel Mutlu ile Filiz Koçali, Yeni Anayasa Platformu üyesi Enver Sezgin, İHD Genel Başkan Yardımcısı Rıza Dalkılıç, BDP İstanbul İl Eş Başkanı Asiye Kolçak ve çok sayıda yöre dernek başkanı ve yöneticisi de dinledi.

Panelin açılış konuşmasını yapan DGD Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, “Kürtler başta olmak üzere var olan diğer etnik ve dini sorunların çözümü için farklı kimlik ve kültürlerin korunmasına dönük güvenceler Anayasada formüle edilmeli, kanun, kararname, yönetmelik ve genelgeler yeniden düzenlenerek çok dinli, çok kimlikli ve çok kültürlü toplumsal yasal güvenceye kavuşturulmalıdır” dedi.

‘EN GÜÇLÜ AKTÖR HALKTIR’

Daş’ın ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Kışanak, Birlikte bir yaşamın nasıl kurulacağının tartışılması gerektiğini ifade etti. Kışanak, “Bu nasıl olacak. Bu sorulara cevap arıyoruz. Müzakere süreci denilenin özeti bu sorulara verilecek yanıtta yatıyor. Birlikte bir gelecek arzuluyoruz. Bunun nasıl olacağına halk karar versin. En güçlü aktör halktır. Süreci yöneten halktır, sizlersiniz. Halk dediğin 72 milyon bu ülkenin yurttaşı, her birinin tek tek konuşma şansı yoktur. Örgütlü güçlere çok şey düşüyor. Sizler burada bir derneğin temsilcisi olarak bulunuyorsunuz. Temsil ettiğiniz halkın ta kendisidir” dedi. Panel dernek yönetici ve başkanlarının konuşmalarının ardından son buldu.

SAYMAN: KOL KOLA GİRELİM ŞU ÖLÜM ORTADAN ÇIKSIN

Akil İnsanlar Komisyonu Marmara Bölgesi üyesi Yücel Sayman ise konuşmasına “Ben niye buradayım? Bana birileri sen akil adamsın dedi diye gelmedim. Ben buraya sadece barış istediğimi belirtmek için geldim” diyerek başladı. Sayman, “Marmara bölgesinde benim yaptığım bu. Hepimizin kafasında bir takım sorular var. Nasıl olacak? Kafamdaki amaları kenara bırakmayacağım. Barış kafamdaki amaların siyasi alandaki mücadelenin önünü açacaktır” dedi. Sayman, “Ben Türküm, siz Kürtsünüz. Bizim başlarımız zaten dik. Biz kol kola girelim. Şu ölüm ortadan çıksın” diye konuştu.

KORKUT: SORUNU İYİ ANLATABİLMEK ÖNEMLİ

Akil İnsanlar Komisyonu Marmara Bölgesi üyelerinden Levent Korkut da, “Ben Türkiye’de Kürtlerin var olduğunu lisede öğrenmiş bir insanım. Van öğrenci yurduna davet edildim. İlk karşılaşmam gerçekleşti. Kürtlerle demokrasi mücadelesinde kol kola geçirdik. Türkiye’deki düşmanlıkların kökünde halkların birbiriyle karşılaştırılmaması rol oynuyor. Sorunun ne olduğunu açık ve net olarak ortaya koymamız gerekir” dedi. Türkiye’nin demokratik bir devlet yapısına kavuşmak zorunda olduğunu belirten Korkut, “Görmeyenleri konuşarak, sert tutumlar takınmadan olayı görmesini sağlamaktır. Gelecek süreç içinde bu sorunu iyi anlatabilmek çok önemli” dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kore diyalog isteğini reddetti

SONRAKİ HABER

Bölge’de KCK protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa