03 Mayıs 2011 13:08

1 Mayıs'ta yürümek

Her sene olduğu gibi bu sene de 1 Mayısta neler olduğunu görmek için ekranın başına geçtim, milyonlar gibi...Yürüyüşün adı Taksim’di. Muhteşem görüntüler karşısında etkilenmemek mümkün değildi. İnsanlar akın akın bir düzen içinde Taksim Meydanı’na yürüyordu. Bu yıl herkes Tak

1 Mayıs'ta yürümek
Paylaş
Aysun Kahraman

Yürüyüşün adı Taksim’di. Muhteşem görüntüler karşısında etkilenmemek mümkün değildi. İnsanlar akın akın bir düzen içinde Taksim Meydanı’na yürüyordu. Bu yıl herkes Taksim Meydanı’nda bir bayram nasıl yaşanır ve yaşatılır gösterecekti. Herkes oradaydı. Türkiye mozaiği gibiydi, orada olmak gerekirdi. Keşke orada olunabilseydi.
Taksim bu 1 Mayısta gerçekten çok farklıydı, çok şeyi geride bırakmıştı. Tam bir bayramdı. Hem Kürtçe hem Türkçe sesler yükseldi. Birlikte Taksim’de olmak sanırım herkese iyi geldi .

Ben Gebze’deydim. Saatler sonra Gebze’de olacak yürüyüş için çıktım. Uzun ve kalabalık bir korteje hemen katılmak için heyecanlandım. Ben ilk defa katılacaktım.

Kortejin önce başından sonuna yürüdüm sonra sonundan başına yürüdüm böylece her grupla yürümüş oldum. Ben herkesten şanslı hissediyordum kendimi. Partililer önlü arkalı aynı yürüyüşte aynı heyecanla sendikalılarla bir düzen içinde yürüyordu. Herkesin sloganı farklılaşıyordu ama kimse kimsenin sloganından rahatsızlık duymuyordu. Sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi, savaşsız bir dünya, parasız eğitim, ana dilde eğitim, inanç ve düşünce özgürlüğü yükselen sloganların birkaçıydı. Birlikte tüm bu sloganlarla birlikte olmanın sakıncası yoktu demek ki aynı şekilde yürünebiliyordu.  Herkes bayrama yürüyordu bunu hissedebilmek için orada olmak gerekiyordu. Bu durum inanılmaz sevindirici ve anlatılmaz duyguları hissettiriyordu. Grup ve kortej önce bana kalabalık gelse de sonra çok kalabalık olmadığını fark ettim. Herkes burada değildi. Her meslek grubu burada olabilirdi ama yoktular. Taksim bu yönüyle özlenen görüntüleri yaşatmış olsa da her yerde bunu görmek istiyordu insan. Alana girildiğinde en etkilendiğim sahneler yaşanacaktı herkesin elinde farklı bayraklar farklı söylemler ve sloganlar ama dirsek temasıyla yaşanan sıcak temaslar kimseyi rahatsız etmiyordu. Bayram bu olsa gerekti. Birlikte olmak güzeldi. Herkes elindeki bayrakla bir renkti ve bu renklerle herkes aynı türküyü söylüyordu. Gebze’de böyle yaşanmıştı 1 Mayıs. Bu defa ben de sokaktaydım, ben de aynı havada olmaktan dolayı oldukça mutluydum. Birlikte olmak güzeldi. Teşvik eden sevgili arkadaşıma teşekkürler.

*Gebze’de bir işçi

ÖNCEKİ HABER

E.B.’yi kör eden polislere soruşturma bile açılmadı

SONRAKİ HABER

Denizler unutulmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...