03 Mayıs 2011 13:01

‘Tiyatro tanrıları sanat düşmanlarını yiyecek’

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliğinin (IATC) Türkiye Merkezi (TEB) tarafından verilen geleneksel tiyatro ödülleri İstanbul Sultanahmet’teki Hotel Arcadia’nın terasında düzenlenen törende sahiplerini buldu.Tiyatro-Sinema Oyuncusu Gülsen Tuncer’in sunduğu gecede, Birlik Başkanı Üstün Akmen yaptığı konuşmada tiya

‘Tiyatro tanrıları sanat düşmanlarını yiyecek’
Paylaş

Tiyatro-Sinema Oyuncusu Gülsen Tuncer’in sunduğu gecede, Birlik Başkanı Üstün Akmen yaptığı konuşmada tiyatronun bugün fiili baskı altında olduğunu söyledi. “Sadece tiyatro değil elbette, tüm sahne sanatları, tüm sanatlar engellenmeye çalışılıyor, ama ana hedef sahne sanatları” diyen Akmen: “Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu satışa çıkarılıyor. AKM çürümeye terk edildi. Muammer Karaca Tiyatrosu 5 yıldızlı otel yapılıyor. Devlet Tiyatrolarının tümden kapatılmasından söz edilebiliyor. Başbakan beğenmedi diye besmele çekilerek heykel yıkılıyor. Yayımlanmamış kitap imha ediliyor. Sakız çiğneyen kız ortalığı karıştırıyor, Tolga Tuncer ve koskocaman Devlet Tiyatrosu hakkında soruşturma açtırtıyor. Ülkemizin değerleri zulümhanelerde.  Ama korkuya geçit yok bizim imanımızda. Göreceksiniz tiyatronun tanrıları bunları yiyecek, ortada kırıntıları bile kalmayacak” dedi.

Daha sonra Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliğinin tüm üyelerinin kapalı oyla belirledikleri geleneksel ödül oylamasında üç genç yetenek arasında paylaştırılan ödüllerin sunumuna geçildi. Tiyatro Krek yapımı “Güzel Şeyler Bizim Tarafta” başlıklı oyunda canlandırdığı “Ayşe” tiplemesiyle ödüle değer görülen Öykü Karayel ödülünü Tiyatro Oyuncusu/Yönetmen Tilbe Saran’ın elinden alırken; Ece Özdikici’ye İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapımı “Romeo ve Jüliet”teki “Jüliet” rolüyle kazandığı ödülü Usta Tiyatrocu Erol Keskin verdi. Tiyatro 0,2’de bu sezon oynadığı oyunlarda (“Bazı Sesler”, “Korku Tüneli”) canlandırdığı karakterlerle 2010–2011 sezonu “Genç Yetenek” ödülüne değer görülen Ushan Çakır, ödülünü İstanbul Devlet Tiyatrosu Oyuncusu Mehmet Ali Kaptanlar’dan aldı.  

GENCO ERKAL: TEKBİR GETİRİP KAFAMI KESTİLER

Genç oyuncuların ödüllerini ustaların elinden almasını “ödülün bonusu” olarak niteleyen Gülsen Tuncer, daha sonra bu sezon yönettiği “İsmene” oyunuyla bir kez daha dikkatleri üzerinde toplayan Zeliha Berksoy’u sahneye davet etti ve Berksoy “Yılın Oyunu Ödülü”nü sahibine, “Kutlama” Başlıklı Oyunun Yönetmeni Murat Daltaban’a ulaştırdı.    

Ünlü Tiyatrocu Gülriz Sururi’nin sunduğu “Onur Ödülü”, Genco Erkal’ın turnede bulunması nedeniyle Tiyatro Oyuncusu Defne Halman’a verildi ve Halman’ın okuduğu Genco Erkal’ın mesajı dakikalarca alkışlandı. Genco Erkal’ın ödül törenine gönderdiği mesaj şöyleydi: “Teşekkür ederim. Soma’dan kucak dolusu sevgiler hepinize... Ödülümü onurla taşıyacağıma söz veriyorum. Sevgili dostlar. Tekbir getirip kafamı kestiler, duydunuz mu? Güpegündüz bıçakladılar beni. Gün yüzü görmemiş kitabımı imha ettiler. Sahnelerimi bir bir yok ediyorlar. Ölü toprağı mı serpildi üzerimize? Bir ses verin ne olur! Hemen şimdi. Bir ses verelim hep beraber. Çok geç olmadan.”

Birliğin Ankara Temsilciliğinin seçtiği 2010-2011 TEB Anadolu Ödüllerininse (Anadolu Yılın Onur Ödülü Ergin Orbey; Anadolu Yılın Tiyatro Ödülü: Umut Toprak-Moskova-Petushki/Yolun Sonu; Anadolu Genç Yetenek Ödülü: Yönetmen Bahar Kerimoğlu-”Bekleyiş”) Ekim ayında Ankara Devlet Tiyatrosunun bir oyunundan önce düzenlenecek törenle sahiplerine verileceği açıklandı. (İstanbul/EVRENSEL)

TEB TiYATRO ÖDÜLLERİ

ONUR ÖDÜLÜ: Genco Erkal
YILIN OYUNU: Kutlama (Murat Daltaban)
EN İYİ OYUNCU:  Öykü Karayel (Güzel Şeyler Bizim Tarafta-Tiyatro Krek)
Ece Özdikici (Romeo ve Jüliet-İBBŞT)
Ushan Çakır (Bazı Sesler, Korku Tüneli-Tiyatro 0,2)

ÖNCEKİ HABER

Sarıkaya, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na atandı

SONRAKİ HABER

E.B.’yi kör eden polislere soruşturma bile açılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa