13 Nisan 2013 09:47

Eşitlik ve barış istiyorlar

Akil İnsanlar Komisyonu Diyarbakır’da temaslarını sürdürmeye devam ediyor. Cegerxwin Kültür Merkezinde Diyarbakırlılar ile bir araya gelen heyet halkın sürece dair düşüncelerini ve taleplerini dinledi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Yılmaz Ensaroğlu, “Biz anlatmaktan ç

Eşitlik ve barış istiyorlar
Paylaş
Faruk Ayyıldız

TALEPLERİ İLETECEĞİZ

Komisyon olarak bu toplantıda halkı dinleyerek talepleri ve görüşleri aldıklarını anlatan Ensaroğlu, “Bu talepleri ve görüşleri Ankara’ya, siyasi partilere ve diğer bölgelere giden arkadaşlarımıza ileteceğiz” dedi. Dört günlük Diyarbakır çalışmalarının son gününde olduklarına da değinen Ensaroğlu, “Geçmişte yaşananları insanların unutmalarımı bekleyemeyiz ama geçmişi unutmadan daha çok geleceğe bakmak zorundayız” diye konuştu. Sorunun kalıcı çözümüne dair atılması gereken adımlar ve çalışmalar konusunda öneriler almak için halkla bir araya geldiklerini belirten Ensaroğlu, “Halk çok dolu. Yaşadıkları acılar var. Bazı arkadaşların acıları çok taze. O acıları hatırlayarak yarınlara bakmak bizim için de faydalı olacak” sözlerini kullandı.

GEÇMİŞİ YOK SAYAMAYIZ

Yaşanan tüm acılara rağmen çok somut önerilerin de geldiğini söyleyen Ensaroğlu, bu önerileri gerekli yerlere götüreceklerini belirtti. Bu toplantının Diyarbakır programı içerisinde anlamlı olduğunu ifade eden Ensaroğlu şöyle dedi: “Buradaki psikolojiye baktığımız zaman halkın psikolojik olarak tatmin edilmesi, biraz da süreçten habersiz olmaları ile alakalı durumlar var. Ama çözüm sürecinin tamamıyla kamuoyuna açık yapılması da mümkün değil.”  Toplantıda konuşan ve geçmişte derin acılar yaşamış annelerin, kadınların anlattıklarının sorunu uzun yıllardır bilen insanları dahi etkilediğini belirten Ensaroğlu, “Geçmişte hiçbir şey yaşanmamış gibi davranarak kalıcı bir çözümü sağlayamazsınız ama geçmişte takılıp, geleceğe de bakmazsanız yol alamazsınız. İkisi tarafında bir dengeyi bulmamız lazım” sözlerini kullandı.

ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTEDİLER

Halkın dile getirdiği taleplerin başında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ya da koşullarının iyileştirilmesi olduğuna vurgu yapan Ensaroğlu, ikinci olarak ise sürece dair Kandil ve İmralı arasındaki doğrudan temas yollarının açılması talebinin yoğun olarak dile getirildiğini anlattı. PKK gerillalarının sınır dışına çekilmesi konusunda da bölgede farklı bir psikolojinin olduğunun altını çizen Ensaroğlu, “Halkın ‘Bunlar bizim çocuklarımız. Neden dışarı çıksınlar?​” dediğine vurgu yaptı. Ana dil konusunda da yoğun taleplerin ve önerilerin olduğuna dikkat çeken Ensaroğlu, “Ana dilin yasal düzenlemeler ile güvence altına alınması isteniyor. Sağlanacak barışın adalet ve eşitlik temelinde olmasını istiyor halk” diye konuştu. Toplantının ardından kadın dernekleri temsilcileri ile de görüşeceklerini söyleyen Ensaroğlu, haftaya da Mardin ve Şırnak’ta olacaklarını belirtti. (Diyarbakır/EVRENSEL)


AKİL İnsanlar heyetinin Ege Bölgesi Grubu İzmir’deydi. Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalacakları yere giden heyet, daha sonra tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Kızlarağası Hanı’na gitti. Tarhan Erdem başkanlığındaki heyet, burada çay içip vatandaşlarla sohbet etti. Vatandaşların oturduğu masaları tek tek dolaşan heyet üyeleri, sohbet ederek İzmirlerin süreçten beklentileri, tereddütleri ve kafalarındaki soru işaretlerini dinleyerek notlar aldı.

Kızlarağa Hanı’ndan ayrılırken İzmirlilerin heyete ilgisini değerlendiren Erdem, “İzmirlilerin ilgisi iyi, daha gezeceğiz” dedi. Görüştükleri kişi sayısının İzmir’i temsil etmesinin mümkün olmadığının da belirten Erdem, “Biz herkese ulaşamayız ama yapabildiğimiz kadarını yapacağız.” dedi. Heyette Erdem’in yanısıra Fehmi Koru, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Avni Özgürel, Fuat Keyman, Baskın Oran ve Fadime Özkan yer aldı.

Tarhan Erdem, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yu da makamında ziyaret etti. Uzun yıllardır tanıdığı ve “eski dostum” dediği Kocaoğlu’ya nezaket ziyaretinde bulunan Erdem, yaşanan süreçte insanların görüşlerini ve sorularını alıp halkı anlamaya çalışacaklarını söyledi. (İZMİR)

ÖNCEKİ HABER

GİO Ödülleri dağıtılıyor

SONRAKİ HABER

Kürtlere cadı avı 5. yılında!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...