13 Nisan 2013 08:10

Müslim: Suriye muhalefeti Kürt’süz yapamaz

DEMOKRATİK Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye muhalefetinin temel bileşeni olan Suriye Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonundan teklif gelmesi halinde bu koalisyona katılabileceklerini söyledi. Müslim, “Biz inanıyoruz ki Kürt’süz yapamayacaklar” dedi.ANF’ye konuşan Müslim, “Suriye Devrimci Gü

Müslim: Suriye muhalefeti Kürt’süz yapamaz
Paylaş

ANF’ye konuşan Müslim, “Suriye Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonuna gelince, görüşme kabul ederlerse biz varız, katılacağız bu koalisyona. Ki biz inanıyoruz ki Kürt’süz yapamayacaklar” dedi. Suriye muhalefetinin Kürtleri temsil etmeyen kişileri yanına alarak bir yere varamayacağının altını çizen Müslim, “Muhakkak onlar Kürtleri kapsamaya, almaya çalışacaklar. Bu da Kürt Yüksek Konseyidir. Başka çaresi yok” diye ekledi.

Ancak mevcut durumda Suriye Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu ile doğrudan ilişkilerinin olmadığını ifade eden Müslim, “Direkt bir ilişki yok. Dolaylı yollardan vardır” dedi.

‘MOAZ, KÜRTLER OLMAZSA DÖNMEM DİYOR’

“Ama son zamanlarda tartışılıyor” diyerek sözlerini sürdüren Müslim, “Onlarla aramızdaki bazı kişilerle ilişkiler var. Onlar da ciddi olarak tartışıyorlar. Örneğin Ahmed Moaz el Hatib’in (Suriye Devrimci Güçler Ulusal Koalisyon Başkanı) verdiği bir istifa vardı. Geri döndürmek istiyorlar, kendisi Kürtler olmazsa ben dönmem diyor. Şartı var yani. Kendisi dönmesi için Kürtlerin içinde olması gerekiyor. Kürtler içinde olursa o zaman Kürt Yüksek Konseyi olacak, başka birisi değil” şeklinde konuştu.
Şu an koalisyon içinde bireysel olarak bir-iki Kürt’ün olduğunu ve bunların örgütleri temsil etmediğini söyleyen Müslim, sahada ise Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ilişkileri değerlendirirken, bu yapının tek vücut olmadığına dikkat çekti.

“Tek baş da değil, çok başlı. Her yerde değişik gruplar var. Onun için hepsiyle kalkıp anlaşmak biraz zor. Ki siyasi temsilcileri de yok” diyen Müslim, koalisyon ile ÖSO arasında da kopukluk olduğunu belirtti.

‘ANLAŞMALAR ÇATIŞMALARI ÖNLEMEK İÇİN’

Müslim, “Bizim yaptığımız anlaşmalar ise sadece bazı bölgelerde çatışmamak, geri çekilmek, ilişki içinde olmaktır. Kürt bölgesidir, Arap bölgesidir, böyle karma durumlar var. Onlar girdiğinde, bizimkiler girdiğinde çatışmalar oluyor. O zaman şarta bağlanıyor. Siz bizim bölgemize girerseniz bizden izin alacaksınız, biz girersek sizden izin alacağız şeklinde. Yani çatışmaları önlemek için, bir birlerini öldürmemek için, önlem olarak bazı anlaşmalar, yerel bazda, olmuştur. Tabii rejim de bundan rahatsız oluyor” şeklinde konuştu.

Halep’te Kürtler ile diğer silahlı muhalifler arasında anlaşma olduğu iddialarına da açıklık getiren Müslim şöyle dedi: “Olan anlaşmalar bazı kesimlerledir, yani herkesle değil. Yani yerel askeri meclisle oluyor. Heseke’deki askeri meclis ile oldu. Halep’te Faruk Tugayı ile oldu. Bunlar Müslüman kardeşlerdir. Heseke’deki ise liberaldir, liberal kesimdir. Bunlar gerçekten oradaki Arapları temsil ediyor. El Kaide, El Nusra gibi değiller.”

‘KENDİMİZİ KORUYORUZ’

Suriye’de tarafların mevcut askeri durumlarını da değerlendiren Müslim şunları ifade etti: “Genel durum ‘vur-kaç’tır. Biri vurup kaçıyor, sonra diğeri vuruyor kaçıyor. Böyle sürüp gidiyor. Yani kendini tekrarlama var. Rejimin silahları var, hâlâ güçlüdür. Durmadan da Rusya’dan, İran’dan şuradan buradan silah alıyor. Diğerleri de bu silahlı gruplara silah veriyorlar. Suudi Arabistan’dır, Katar’dır, Türkiye’dir, durmadan onlar da silah veriyorlar. Biz ise ancak kendimizi koruyabiliyoruz.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Twitter'dan hakaret artık resmen suç!

SONRAKİ HABER

Meclis rol almalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...