12 Nisan 2013 15:07

Ceylan'ın davası kapanmasın!

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Ceylan Önkol için Meclis Araştırması istedi. Baluken, konu ile ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle de yazılı soru önergesi verdi.28 Eylül 2009’da Lice’ye bağlı Şenlik Köyünde hayvanlarını otlatırken askeri bölgeden atıldığı belirtilen havan topunun patlamas

Ceylan'ın davası kapanmasın!
Paylaş

28 Eylül 2009’da Lice’ye bağlı Şenlik Köyünde hayvanlarını otlatırken askeri bölgeden atıldığı belirtilen havan topunun patlaması sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümünün ardından olay yerine gitmeyen ve otopsiyi karakolda yaptıran savcı ve askerler hakkında açılan soruşturmada geçtiğimiz günlerde takipsizlik kararı verilmişti. Olayın karartılacağına ilişkin endişeler artarken BDP konuyu Meclis gündemine taşıdı. Ceylan Önkol için Meclis Araştırması açılması isteyen BDP Grup Başkanvekili Baluken, önergesinin gerekçesinde ordunun keyfi uygulamalarına dikkat çekerek, “Ordudaki bu durum halka zulüm ve ölüm olarak dönmüştür. Ordu kurumu mensuplarının yasa tanımaz, siyaset kurumuna saygı göstermez anlayışları her türlü yasa dışılığın meşrulaşmasına neden olmuştur. Siyasi iradeye karşı askeri müdahale, ekonomide imtiyazlı gruplaşmalar, hukukta kendi yargı sistemi ile devlet içinde devlet olmak tecrübe edilmiş kara gerçeklerdir” dedi.

‘BİR AKP DÖNEMİ CİNAYETİ’

Türkiye’de işlenen bir çok cinayetin arkasından ordu menşeli kişilerin çıktığını söyleyen Baluken, “Kitapevi bombalayanlar bile ordu kurumunun başındaki bulunan kişi tarafından ‘iyi çocuklar’ olarak tanımlanmıştır. AKP iktidarının ‘Türkiye’yi normalleştirdik, demokrasiyi güçlendirdik’ propagandalarına rağmen Türkiye’de ordu kurumu ve mensuplarının dokunulmazlıkları devam etmektedir” dedi. Ceylan Önkol ile ilgili hukuki sürecin bu dokunulmazlığın en iyi göstergesi olduğunu dile getiren Baluken, Önkol’un ölümüne ilişkin incelemeye Cumhuriyet Savcısının 3 gün sonra gittiğini de hatırlattı. Dönemin askeri yetkilileri ve Diyarbakır Valisinin olayın üzerine örtecek açıklamalar yaptığını, Ceylan’ın ağabeyi Rıfat Önkol’un verdiği bilgilerin ise bomba atışının Tapantepe Taburu’ndan yapıldığına ilişkin ciddi şüpheler yarattığını ifade eden Baluken, “Kamuoyu adalet beklerken, patlamada savcıyı güvenlik gerekçesiyle olay yerine götürmeyen jandarma görevlileri hakkında başlatılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildi” dedi. Baluken olayın aydınlatılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.


BAŞBAKAN’A ‘ZOR’ SORULAR!

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken konuya ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na da yazılı soru önergesi verdi. Baluken soru önergesinde Başbakan’a şu soruları yöneltti:
* Ceylan Önkol’un öldürülmesi ile ilgili hakkında soruşturma başlatılan askeri personel sayısı kaçtır? Bunlar kimlerdir? Rütbeleri nedir?
* Ceylan Önkol’un öldürülmesi ile ilgili kaç hukuki soruşturma açılmıştır?
* Ceylan Önkol’un öldürüldüğü yerde delillerin toplanamamasından sorumlu askeri görevliler hakkında açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verilmesinin gerekçesi nedir?
* Ceylan Önkol’un öldürülmesinden sonra ortaya çıkan, ailenin bulduğu, olay mahallinde bulunan deliller neden alınmamıştır? Bu deliller alınıp, inceleme yapılmadan takipsizlik kararı verilerek, hukuki sürecin sonlandırılmasının gerekçesi nedir?
* Ceylan Önkol’un öldürüldüğü yere gitmeme gerekçesini güvenlik sorunu ile açıklamaya çalışan kamu görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
* Türkiye’de demokratikleşme ve barışın önünün açılması amaçlanırken, çatışmalı sürecin bir sonucu olarak öldürülen Ceylan Önkol’un davasına ilişkin bu tarz kararlar çıkması hakkında ne düşünüyorsunuz?  (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

‘Kreş hakkı’ için birleştiler

SONRAKİ HABER

İsrailli ve funky bir derviş: Yinon Muallem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...