12 Nisan 2013 14:23

‘Devir'i Emek'te izlemek istiyorum’

Derviş Zaim’in yönettiği 'Devir' filmi İstanbul Film Festivalinde Ulusal Yarışmada yarışıyor. Film festival kapsamında Atlas Sinemasında gösterildi. Derviş Zaim’in ve film ekibinin de katıldığı gösterimin öncesinde yönetmen izleyicilere, üzerinde “Devir'i Emek'te izlemek istiyorum” yazılı tişörtler dağ

‘Devir'i Emek'te izlemek istiyorum’
Paylaş
Sevda Aydın

Emek Sineması’nın yıkımına karşı tepkisini seyircilere “Devir'i Emek'te izlemek istiyorum” yazılı tişörtler dağıtarak gösteren Zaim, seyircilerden bu tişörtleri film boyunca giymelerini istedi.

Tabutta Röveşata, Filler ve Çimen, Çamur, Cenneti Beklerken gibi filmlerin yöneten Derviş Zaim, bu yıl İstanbul Film Festivaline 'Devir' adlı filmiyle katıldı. Burdur’un Hasanpaşa adlı köyünde geçen film, orada yaşanan bir çoban geleneği merkezinde doğaya ve geleneklerin insan üzerindeki etkisine odaklanıyor.

Uykudan uyanan yaşlı bir çoban, hemen yanı başındaki köy halkının bereket duasına katılır. Dua sona erdikten sonra bu kez kameraya yaklaşmakta olan heyecanın yüzleri yansıyor. Kadınlı erkekli gülüp eğlenen köylüler, çobanların sürüleriyle yaptıkları yarışmayı bekliyor. Çobanların asırlardır yaptıkları bu yarışma, yöre halkının da her yıl sevinçle beklediği bir gelenek.

Köylülerin tanrıya duasıyla açılan film, GDO yüzünden eksik organla doğan koyun haberlerine, boynuzu için öldürülen geyiklere, bütün bu geleneklerle yetişen bir çobanın mezbahada çalışırken nasıl zorlandığına kadar varan bir anlatımla ilerliyor. Yaşamla, doğayla ilişkisi epeydir kopan insanın acınası durumuna işaret ediyor.

‘Devir’ tüm bu kopan ilişkilerimizi devralmamızı sağlar mı bilinmez. İnsana geleneğini hatırlatan, bunu yaparken de yine yaşayanlara anlattıran yönetmen Emek Sineması için de bir ‘Devir’ peşinde. Yıllardır Emek’te film izleyemeyen izleyiciye “Devir'i Emek'te izlemek istiyorum” dedirtme çabasında. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Metal işçileri MESS’e karşı yürüdü

SONRAKİ HABER

Bosch işçilerine ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...