03 Mayıs 2011 11:05

Ergenekon hakimleri aleyhine açılan davalara takipsizlik

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tahliyesini reddeden hakimler hakkında açtığı tazminat davasında ‘görevsizlik’ kararı verdi. Kararda, davaların 6110 sayılı yasayla Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) yapılan değişiklikle hakim ve savcılar hakkında açılan tazminat davalarının devlet aleyhinde a&

Ergenekon hakimleri aleyhine açılan davalara takipsizlik
Paylaş

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tahliyesini reddeden hakimler hakkında açtığı tazminat davasında ‘görevsizlik’ kararı verdi. Kararda, davaların 6110 sayılı yasayla Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) yapılan değişiklikle hakim ve savcılar hakkında açılan tazminat davalarının devlet aleyhinde açılacağı ve Ağır Ceza Mahkemelerinde görülmesi gerektiği ifade edildi. Ergenekon Davası kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Albay Dursun Çiçek, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Avukat Kemal Kerinçsiz’in de aralarında bulunduğu bazı Ergenekon ve Balyoz Davası sanıklarının tahliye taleplerini reddeden hakimler aleyhine açtıkları tazminat davalarının görülmesine Yargıtay 4. Hukuk Dairesinde devam edildi.

Davacı avukatlarının katıldığı Dairedeki duruşmalarda Daire Başkanı Şerife Öztürk davaların iddia ve dayanılan maddi olgular itibariyle CMK’nın 141. maddesinde belirtilen koruma tedbirlerinin uygulanmasından kaynaklanan tazminat işlemleri olduğunu anımsattı. Öztürk, 6110 sayılı yasayla CMK’nın 141. ve 144. maddelerinin değiştirildiğini ve yapılan değişiklikle hakimlerin hukuki sorumlulukları ile ilgili açılan davaların Ağır Ceza Mahkemelerinde görüleceğini ve hakimler değil, devlet aleyhine açılabileceğini, Yargıtay  4. Hukuk Dairesinin bu davalarda görevli olmadığını belirtti. Haberal’ın avukatları ise söz konusu düzenlemenin “Anayasa’ya aykırılık” iddiasıyla Anayasa Mahkemesinin gündemine taşındığını belirterek, Daireden kararını Anayasa Mahkemesinin kararından sonra vermesini istedi.

Öztürk, CMK 141. ve 144. maddelerinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesine açılan davanın da beklenmesine gerek olmadığını, davalar davaların bu aşamada da sonuçlandırılabileceğini belirtti.

Öztürk, kendisinin ve Daire Üyesi Ayşe Tartıcı Çevikbaş’ın karara muhalif kaldığını, bu nedenle kararın oy çokluğuyla alındığını ifade etti. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

BDP’lilere gözaltı ve tutuklama furyası

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan’a özür çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...