03 Mayıs 2011 10:59

15 yaşındaki Enver'i öldüren askere tanıdık karar

Adalet Bakanlığı'nın kararıyla Hakkari'de 15 yaşındaki Enver Turan'ı başından vurarak öldüren ve tutuksuz yargılanan Uzman Çavuş G. S.'nin Hakkari'de görülen davası "kamu güvenliği" gerekçe gösterilerek Yozgat Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledildi. Karar Uğur Kaymaz, Şerzan Kurt ve Bulanık Davasını ha

15 yaşındaki Enver'i öldüren askere tanıdık karar
Paylaş

Hakkari'nin Biçer Mahallesi Hakkari-Van Karayolu üzerinde Ramazan Bayramı'nın birinci gününde 9 Eylül 2010'da 15 yaşındaki Enver Turan isimli çocuğu kafasından vuran ve 6 gün sonra yaşamını yitirmesine neden olan uzman çavuş G. S.'nin "adam öldürmekten" yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanık G. S.'nin katılmadığı duruşmaya avukatı Fidan Kocaoğlu ve Enver Turan'ın annesi Bahar, babası Abdullah Turan ile avukatları Turgut Selçuk katıldı. Duruşma mahkemenin Adalet Bakanlığı'nın istemi ile davanın "kamu güvenliği" gerekçesi ile Yozgat'a görülmesine ilişkin verdiği kararı okumakla başladı. Turan ailesinin avukatlarının Yozgat'ta mağdurların güvenliğinin sağlanamayacağı yönündeki itirazını kabul etmeyen mahkeme duruşmayı bitirdi.

Duruşmanın bitirilmesinin ardından Turan'ın babası Abdullah Turan, annesi Bahar Turan İHD Hakkari Şubesi'ne giderek hukuki yardım talebinde bulundu. Yardım talebinin ardından İHD Hakkari Şube Sekreteri Sait Çağlayan ve aile basın toplantısı düzenledi. İHD Şube Sekreteri Çağlayan, davanın "kamu güvenliği" gerekçesi ile milliyetçi hassasiyeti ile bilinen Yozgat'a alınmasının manidar olduğunu söyledi. Ailenin gerek "güvenlik" gerekçesi ile gerek ekonomik nedenlerle davayı takip edemeyeceğini belirten Çağlayan, kararın kamuoyu vicdanını derinden sarstığını ifade etti. Çağlayan, İHD olarak davanın takipçisi olacaklarını ifade etti.

'KARAR YARGIYA OLAN İNANCIMIZI SARSMIŞTIR'

Anne Bahar Turan, ise "Oğlum Enver'i bayramın birinci günü öldüren uzman çavuşun cezasız kalmamasını ve hak ettiği cezaya çarptırılmasını istiyoruz. Biz adalet istiyoruz. Mahkemenin Yozgat iline sevk edilmesini yargıya olan inancımız sarsmıştır" dedi.

'SUÇ İŞLEYENLERİ HEMEN SALIYORLAR'

Oğlunu öldüren Uzman Çavuş G. S.'nin görevine devam ettiğini ifade eden baba Abdullah Turan, "T.C devletinin hiçbir adaleti yok. Yolda gördüğü ve hiçbir suçu olmayanı alıp götürüyorlar. Gözaltına aldıklarında 15 yıl içeride tutuyorlar. Ama ne yazık ki adam öldüreni ilk mahkemede serbest bırakıyorlar. Niye böyle bir şey yapıldığına biz de şaşırmış durumdayız. Bunlar ne yapmaya çalışıyor ya da bize neler yapacaklar ve bize niye böyle yaptıklarını açıklasınlar. Adam öldüren kişiyi yakalasınlar. Bu adalet değil. Hiçbir yerde böyle bir adalet yok. Başbakan Erdoğan şifreli konuşuyor. Bir hafta önce yaptığı konuşma esnasında 34 arkadaşımız gece saatlerinde aynı saat ve aynı saniyede gözaltına alındı. Ve 11'i cezaevine götürdüler. Bunun sebebi ne? Yakalananların elinde ne silah ne bomba var. Niye almışlar o zaman? Niye bizim insanımıza bu yapılıyor? Niye öldürülüyor? Biz Kürt halkı ayağa kalksak biz de öldürebiliriz. Ama biz bunu değil daha iyi şeyleri yapmanın peşindeyiz" diye konuştu. Davanın avukatı ise kararı AİHM'e taşıyacaklarını söyledi.

TANIDIK KARAR

Davanın Yozgat'a taşınması, Kızıltepe'de babasıyla birlikte öldürülen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz davası ile Muğla'da polis tarafından öldürülen Şerzan Kurt davasının Eskişehir'e taşınması, yine Bulanık olaylarında iki yurttaşı öldürmekle yargılanan JİTEM üyesinin davasının Samsun'a taşınmasını hatırlattı. Söz konusu davaların her duruşmasında, hem mağdurlar hem de avukatları saldırılara maruz kalmıştı. Görülen davalar da mağdurların aleyhine sonuçlanmıştı. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Daha kaç tane kurban vereceğiz?

SONRAKİ HABER

BDP’lilere gözaltı ve tutuklama furyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...