10 Nisan 2013 13:12

Emniyetin ‘masum’ kamu spotları

Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) hazırlamış olduğu ‘kamu spotları’ dudak uçuklatır cinsten. Çünkü kamu spotlarında küçük bir hak arama eylemi ‘terör eylemi’ olarak lanse ediliyor.EGM tarafından hazırlanan kamu spotlarında çeşitli konular işleniyor. Senaryosu bir ‘su&cced

Emniyetin ‘masum’ kamu spotları
Paylaş
Mustafa Mayda

EGM tarafından hazırlanan kamu spotlarında çeşitli konular işleniyor. Senaryosu bir ‘suç’ üzerine yazılmış olan kamu spotlarının sonunda ise ‘haksızlığa uğramış’ vatandaşın yardımına tahmin edileceği gibi polis yetişiyor. Görüntülerde sokaktaki vatandaşların aniden polise dönüştükleri de oluyor, vatan borcunu, bir Mehmet yetiştirerek ödeyen anneye de rastlanıyor.

ÖZGÜRLÜK DÖVİZLİ ‘TERÖR EYLEMİ’

Kamu spotlarından birinde ‘terör’ işleniyor ve altta okunan ‘gizemli ses’ şöyle diyor: “Siz yaşamın masum tarafında huzurla yaşarken terör örgütleri pusuda bekliyor. Tehlikelere karşı savunmasızken avlarına sevgiyle yaklaşır, küçük eylemlerle hak arayışı maskesini takar. Sessizce çocuklarınızı elinizden alır, canavarca yutar. Genç hayatları kurdukları tuzaklarla yok eder. Çocuklarınız parmaklarınızın arasından kaymasın. Teröre verilen her can bizimdir. Tuzakları bozmak için biz her zaman yanınızdayız.”

Bu ses okunurken görüntüler şöyle başlıyor: Bir tarafta ‘masum’ bir aile, yaşamını devam ettirirken diğer tarafta birkaç genç birbirine kitap veriyor. Küçük hak arayışı maskesi diye kastedilen eylemde ise hiçbir yasağı olmadığı belli olan bir eylemde yüzü açık gençlerin demokrasi ve özgürlük yazan dövizleri tuttukları görülüyor. Spotun sonunda ise ‘canlı bomba’ vakası yer alıyor.

‘VATANDAŞLAR POLİSE DÖNÜŞÜYOR’

Diğer kamu spotunda ise kapkaç yapmaya çalışan biri gözüküyor. Kalabalık bir caddede önündeki kadını takip ediyor ve aniden kadının çantasını kapıp ancak üç beş adım atabiliyor. Çünkü bir anda ‘kapkaççının’ etrafı sarılıyor ve çeşitli yaşlardaki erkekler kafasına polis şapkası geçiriyor. Bu spot ise ‘gayet masum’ bir sloganla bitiyor: Suça karşı vicdanı olan herkes polistir.

Başka bir spotta ise Balıkçı İbrahim, Çiftçi Murat, Simitçi Muharrem’ler yer alıyor. Adeta her insanın vatana borçlu olarak doğduğu empoze ediliyor. Tiyatro yaparak vatana hizmet ettiğini söylüyor Berna Laçin. Fatih Altaylı ise dürüst habercilik yaparak ödüyor borcunu. Vatana olan borcunu çocuk doktorluğu yaparak ödediğini söyleyene de rastlıyoruz, yeni bir Mehmet yetiştiren anneye de. Spotun sonunda ise büyük Mehmet çıkıyor sahneye: Ben Mehmet, Samsun’dan, Adana’dan, Van’dan, İzmir’den, Ankara’dan, Mersin’den Mehmet. Ülkemin huzuruna göz koyanlara göz açtırmayan Mehmet. Yurttaşlarımın huzur içinde çalışmasını sağlamak eşittir vatana hizmet. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de taşeron isyanı büyüyor

SONRAKİ HABER

Dersim’de karakol seferberliği!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...