10 Nisan 2013 12:16

İş taşerona verildi, kadroluya yaptırıldı

TEDAŞ’a bağlı GEDİZ Elektrik Dağıtım AŞ Güzelbahçe İşletme Başmühendisliği’nde ekip şefi olarak çalışan Necattin Tütmez, 11 Kasım 2010’da gönderildiği sokak aydınlatması arızasını gidermeye çalışırken elektrik akımına kapılarak ağır derecede yaralandı. 3-4 dakika boyunca akıma maruz kalan, elindeki eldive

İş taşerona verildi, kadroluya yaptırıldı
Paylaş
Emine Uyar

Tütmez’in kendisini göreve gönderen Güzelbahçe eski İşletme Müdürü Hüseyin Zeybek hakkında açtığı dava 18. İzmir Sulh Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Mahkemeye sunulan 18 Ocak 2013 tarihli bilirkişi raporunda ise meydana gelen kazadan asli olarak Necattin Tütmez sorumlu tutuldu.  

TAŞERONA DEVREDİLMİŞ

Tütmez’in gönderildiği sokak aydınlatması arızası ve bakım işleri, GEDİZ Elektrik Dağıtım AŞ tarafından Er-kal Elektrik İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. adlı taşeron firmaya devredilmişti. TEDAŞ elemanı olan Tütmez, taşeronun sorumluluğunda olan işi yapması için görevlendirilirken, bu görevle ilgili de herhangi bir görev yazısı düzenlenmemiş. Tütmez, gönderildiği işin kendi sorumluluklarında olmadığını bildiğini ancak, yeni geldiği bu işyerinden başka bir yere tayin edilme endişesi ile gitmek zorunda kaldığını belirtiyor. Bilirkişi raporunda, Tütmez’in enerjiyi kesmeden izoleli pense ile NH sigortayı değiştirmeye çalışırken penseyi kaydırıp diğer NH sigortaya dokundurması ile kısa devre oluşturarak akıma maruz kaldığı, Tütmez’in izoleli pense ile değil “elcik” denilen (bir başka pense türü) alet ile olaya müdahale etmesi gerektiği belirtiliyor.

TRAFONUN ÇEVRESİ SAĞLIKSIZ

Bilirkişinin hazırladığı rapor, “25 yıllık deneyime sahip olan, iş güvenliği konusunda bütün eğitimleri alan, alanında başarıları da olan bir işçinin çalıştığı sırada geçirdiği ve ölüm tehlikesi atlattığı kazanın bütün sorumluluğu kendisinde midir” sorusunu sorduruyor. Dava dosyasına sunulan fotoğraflarda, kazanın meydana geldiği trafonun, sık ağaçların olduğu bir bahçenin içinde oldukça eski, bakımsız olduğu, duvarına dayalı bir hidroforun ve su borularının bulunduğu, üstünden çok sayıda elektrik telinin geçtiği görülüyor. Tütmez, trafonun sağlıksız koşullarda olduğunu işyerinde dile getirmiş.  
Necattin Tütmez ve avukatı söz konusu rapora, gerekçelerini de yazarak itiraz etti. Mahkeme Heyeti itirazı yerinde bulup yeni bir bilirkişi heyeti görevlendirdi. Ancak üç İTÜ Öğretim üyesinin hazırladığı iki sayfalık raporda itiraz noktalarının hiçbirine yanıt verilmediği görüldü.  

‘BİLİRKİŞİ KATLİAMI’

Tütmez’in avukatı Yavuz Oran, öncelikle TEDAŞ Müessese Müdürünün davada bilirkişi olarak belirlenmesinin tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu belirtiyor. Bilirkişi raporunu, “Bilirkişi katliamı” olarak nitelendiren Oran, “Müvekkilimin taşeron şirketin sorumluluğunda bulunan sokak aydınlatma arızasına gönderilmesinin, trafonun altyapısının ve çevresinin sağlıksız olmasının, elektriksiz olması gereken bir ortamda akıma kapılmasının ve diğer itiraz noktalarımızın bilirkişiler nazarında hiçbir hükmü yok” dedi. Oran, NH sigortaları arasında yüksek yalıtım sağlayan plakalar bulunduğunu dolayısı ile kısa devre yapması mümkün olmadığını ayrıca zimmetli bir “elcik” in de müvekkiline verilmemiş olduğunu dile getirdi. İkinci Bilirkişi raporunda itiraz dilekçesindeki konulara hiç değinilmediğini vurgulayan Oran, söz konusu bilirkişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağını, dava ile ilgili de AİHM de dâhil olmak üzere sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.


ÖDÜLLÜ İŞÇİ

Necattin Tütmez 25 yıllık TEDAŞ işçisi. İş güvenliği ile ilgili hizmet içi eğitimlerin tamamına katılan Tütmez’in 25 yılda bir tek iş kazasına adı karışmamış. Katıldığı Alçak Gerilim (AG) ve Orta Gerilim (OG) Genel Eğitim Seminerinde bütün teknisyenler arasında Türkiye birinciliği almış ve TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından da ödüllendirilmiş. Tütmez, kazadan sonra 4 büyük ameliyat geçirdi. 28 aydır tedavisi devam eden Tütmez’in yüzde 22 oranında kesin ve sürekli iş göremez raporu bulunuyor. 6 ay sonra iki büyük operasyon daha geçirmesi gerekiyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin bölgesel hırsında hedef kayması

SONRAKİ HABER

Metin Göktepe Ödülleri sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...