03 Mayıs 2011 09:38

‘Sığınmacılara kapılar kapatılmamalı’

Mülteci Hakları Koordinasyonu, ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilere uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil etmeyecek şekilde davranılması çağrısı yaptı.Yedi insan hakları örgütünün oluşturduğu Koordinasyon tarafından  yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin toprakl

‘Sığınmacılara kapılar kapatılmamalı’
Paylaş

Yedi insan hakları örgütünün oluşturduğu Koordinasyon tarafından  yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin topraklarına sığınan Suriye vatandaşlarına sınırlarını kapamamış olmasının olumlu olduğu belirtildi. Açıklamada, sığınmak zorunda kalan kişilerin koruma altına alınmasının, insani bir görev olmanın yanında 1951 Cenevre Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi Türkiye’nin taraf olduğu belgelerle garanti altına alınmış bir gereklilik olduğu kaydedildi. Açıklamada, Türkiye’ye sığınan yabancıların durumunu düzenleyen yönetmeliğin “Sınırlarımıza Topluca Gelen veya Sınırlarımızı Topluca Geçen Mülteci ve Sığınmacıların Ülkemize Kabul Edilmeleri Halinde Yapılacak İşlemler ve Alınacak Tedbirler” ile ilgili dördüncü bölümünün Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere aykırılık teşkil etmeyecek şekilde uygulanması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, bundan sonra atılacak adımlara dair şu önerilere yer verildi:

- Bundan sonra olası sığınma hareketleri için Suriye sınırının kapatılmamalı, sığınma amacıyla gelenlerin koruma altına alınmalı.

- Suriye’den gelen sığınmacılar ülkeye kabul edilirken ve ihtiyaçları karşılanırken etnik köken, din ve benzeri konularda ayrım yapılmamalı.

- Kendi imkanları ile ihtiyaçlarını karşılayabilecek olanların veya akrabalık ilişkisi nedeni ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile birlikte yaşamak isteyenlerin bu talepleri  değerlendirmeye alınmalı.

- Refakatsiz çocuklar için SHÇEK koordinasyonunda ve uzman meslek elemanları eşliğinde uzun süreli önlemler alınmalı.

- Sığınmacıların kabul ve sonraki süreçlerinde BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkililerine erişimleri sağlanmalı

- Türkiye’ye sığınanlar arasından 1951 Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde mülteci statüsü almak isteyenlerin iltica başvuruları değerlendirilmeli, Suriye’deki çatışma ortamı sonlanmadan sığınmacılar ülkelerine geri gönderilmemeli. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antep’te çadır hazımsızlığı ve gözaltı furyası

SONRAKİ HABER

Soğuk hava geri dönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...