DEM Parti asgari ücret için araştırma komisyonu kurulmasını talebi etti
DEM Parti, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyede belirlenmesi için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Fotoğraf: MA
İLGİLİ HABERLER

Atalay: Bir daha Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na katılmayacağız

Patronlar asgari ücretten memnun ancak talepleri bitmedi

Asgari ücrete ek artış yok: Erdoğan 'Enflasyona ezdirmedik' dedi

EMEP Genel Başkanı Aslan: Bize açlık ve sefalet dayatanlardan hesap sormalıyız

Asgari ücrete tepkiler yükseldi: Açlık, yoksulluk müjdesi

2025 yılı asgari ücreti açıklandı: 22 bin 104 lira
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen 2025 yılı asgari ücretine yönelik eleştirilerde bulunarak, konunun kapsamlı bir şekilde araştırılması için Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.
“ALIM GÜCÜ DÜŞMEKTE”
Önergenin gerekçesinde, “Türkiye’de yüksek enflasyon nedeniyle emekçilerin alım gücü her geçen gün daha da düşmekte, yaygın hale getirilen asgari ücret ise insanca yaşam şartlarını karşılamaktan uzak bir seviyede belirlenmektedir” ifadelerine yer verildi.
Önergede, Türkiye’de asgari ücretin yalnızca bir başlangıç ücreti olması gerektiği, ancak uygulanan ekonomi politikalarıyla bu ücretin genel gelir düzeyi olarak dayatıldığına dikkat çekildi. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon emekçinin asgari ücretle çalıştığı ve bu ücretle geçinmek zorunda kalanların toplam çalışan nüfusun yarısını oluşturduğu vurgulandı.
“ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU ANTİDEMOKRATİK”
Asgari ücretin belirlenme sürecinde antidemokratik bir yapı olduğu belirtilen önergede, “15 üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri temsilen yalnızca 5 kişi yer alıyor. Kararların emekçilerin lehine alınması mümkün değil. Komisyonun yapısının demokratikleştirilmesi ya da lağvedilerek toplu pazarlık sürecine dönüştürülmesi gerekiyor” denildi.
Önergede, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyede belirlenmesi, temel ücret olmaktan çıkarılması ve emekçilerin haklarını koruyacak düzenlemelerin yapılması için Meclis’te araştırma komisyonu kurulması talep edildi. (MA)
Evrensel'i Takip Et