09 Nisan 2013 10:26

Anadolu Üniversitesi’nde polis şiddetine tepki

Anadolu Üniversitesi’nde Cuma günü yaşanan polis terörü, gerçekleştirilen eylemle kınandı. Rektör Davut Aydın’ın istifa etmesini isteyen öğrenciler, eylem boyunca polis saldırısında çekilen fotoğrafları taşıdı. Çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’nın okul bahçesinde bekletildiği eylemde, Özel Gü

Anadolu Üniversitesi’nde polis şiddetine tepki
Paylaş


‘POLİS TÜM KAMPÜSÜ SAVAŞ ORTAMINA DÖNÜŞTÜRDÜ’

Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen yaklaşık 200 öğrenci, “Anadolu Faşizme Mezar Olacak” ve “Polis Dışarı Üniversiteler Bizimdir” pankartı açtı.

Edebiyat Fakültesi’nden Rektörlüğe yürüyen öğrenciler sık sık “Polis Dışarı Bilim İçeri”, “Polis Defol Üniversiteler Bizimdir”, “Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim” sloganları attı.

Rektörlük önünde öğrenciler adına basın metnini polisin şiddetine maruz kalan ve hala bu şiddetin izini taşıyan Mert Bal okudu. Cuma günü üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde TGB provokasyonu ve ardından polisin üniversitenin bütününe yönelik saldırısıyla karşılaştıklarını söyleyen Bal, polisin bu provokasyonun tüm kampüsü baştan sona etkileyen bir savaş ortamına dönüştürdüğünü belirtti. Edebiyat Fakültesi’nde bir akademisyenin sürüklenerek gözaltına alınmak istendiğini kaydeden Bal, bir öğrencinin de bir sınıfa kapatılarak yaklaşık 15 polis tarafından işkence edildiğini ve ağır yaralar aldığını anlattı. Polislerin öğrencilere saldırırken ‘acımak yok’ diye bağırdığına dikkat çeken Bal, “İletişim Bilimleri Fakültesi’nde de bir akademisyenin odası basılarak tez görüşmesi için bulunan öğrenciler dahil gözaltına alınmıştır. Tüm fakültelerde estirilen terör ortamı, iki grup arasında çatışma ve saldırgan öğrenci grubunun eylemi olarak yansıtılmıştır” dedi.

Olay sonucu 30’un üzerinde gözaltı olduğuna dikkat çeken Bal, 10’a yakın ağır ya da hafif yaralının olduğunu söyledi.

POLİSİN VARLIĞI MEŞRULAŞTIRILMAK İSTENİYOR

Yaşananlardan sonra üniversitede polisin varlığının meşrulaştırılmak istendiğinin altını çizen Bal, yaşananların AKP iktidarının toplumsal muhalefeti baskı altına alma stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti. “AKP iktidarı, üniversitelerin muhalif potansiyelinden rahatsızlık duymaktadır ve toplumsal muhalefetin tüm kesimlerine uyguladığı baskı aygıtını burada da kullanmaktadır. Tüm Türkiye’de üniversitelerde gerici-faşist zihniyetin öncülüğünde yaşanan provokasyonlar yapılmaya çalışılmaktadır” diyen Bal, üniversitelerin özer ve demokratik olması gerektiğini, eşit, bilimsel, anadilde ve parasız olması gerektiğini savunan öğrenciler olarak üniversiteleri sahiplendiklerini söyledi. Bal, "polisin ve gerici AKP iktidarının" üniversitelerde yerinin olmadığını da vurguladı.

Öğrenciler basın açıklaması sırasında rektörlük karşısına “Faşizme Geçit Yok Üniversiteler Ayakta” yazılı pankart astı. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar cinayetlerin takipçisi olacak

SONRAKİ HABER

Adana’da bir çocuğa gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...