09 Nisan 2013 07:43

Limanda sözleşme imzalandı

Liman-İş Sendikası ile MIP arasında sürdürülen toplusözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Yapılan anlaşma ile işçi ücretlerine ilk yıl yüzde 9.6 oranında zam yapılırken, diğer yıllar için ise enflasyon artı yüzde 2’lik zam yapılacak.MIP patronunun önce 34 işçiyi işten atması ard

Limanda sözleşme imzalandı
Paylaş

MIP patronunun önce 34 işçiyi işten atması ardından da uzlaşmaz tutumunu devam ettirmesi nedeniyle limandaki bütün işçilerin katılımıyla 3 günlük direniş yapılmıştı.

Direnişin ardından masaya oturmak zorunda kalan MIP patronu yılda iki defa verdiği ikramiye sayısını 3’e çıkarttı. İşçilere Ramazan bayramında 140, Kurban bayramında 160 lira yardım da yapılacak. Limanda faaliyetini sürdüren taşeron şirketlerin de iş yoğunluğu azaldığı dönemlerde gönderilmesi kararlaştırıldı.

İşten atılan 34 işçi konusunda ise taraflar 8 işçinin hemen, kalanların ise 2 ay içerisinde işe geri alınmasına karar verdi.

YENİ EYLEMLER YOLDA

İmzalanan sözleşmeyi gazetemize değerlendiren işçilerden Hakan Aladağ, patronlarının bu ücret zamlarını zaten eylemden önce de kendilerine teklif ettiğini, direnişin asıl amacının işten atılan 34 işçinin geri alınması olduğunu söyledi. Sözleşmenin 3 yıllık imzalanmasıyla alınan zamların zaman içerisinde eriyeceğine dikkat çeken Aladağ, ücretinin 1200 liradan 1300 liraya çıkartıldığını kaydetti.

Mustafa Karakoyun ise “Bizim talebimiz iş güvencesi, atılan arkadaşlarımızın geri alınması ve sözleşmenin işçilerin talepleri dikkate alınarak bitirilmesiydi. Yapılan sözleşmeyi sendika gözden geçirmelidir. İşi yokuşa sürmenin manası yoktur. Bu sözleşmeyle yeni eylemler yoldadır. Örneğin içeride taşeron işçi çalışıyor bu bütün işçilere verilen gözdağıdır. Taşeron derhal dışarı çıkarılmalıdır” dedi.

ÖRGÜTLÜLÜK DAĞITILMAK İSTENİYOR

Patronların intikam duygusu ile hareket ettiğini belirten Mehmet Eren de sendikanın günün şartlarına uygun bir ücret zammı alamadığını, 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği standartların yakalanmasını istedi.

Limanda asıl dağıtılmak istenenin işçilerin örgütlülüğü olduğunu belirten Eren, şimdi daha örgütlü olmaya ihtiyaçları olduğunu söyledi.  

“Uğursan taşeronunda çalışırken atıldım. Biz atılan 8 işçiye işveren ilk günden itibaren baskı uyguladı. Atılma gerekçesini sorduğumuzda iş yavaşlatmaya katılan işçiler için yürüyüşler yapmamız gösterildi. Atıldığımız gün aynı işveren ‘Sendikadan istifa edin eylemlerden vazgeçin gelin çalışın’ dedi ama bizler bunu asla aklımızdan bile geçirmedik” diyen Serkan İçel, işçiler arasında bölünme yaratmak için baskılar yapıldığını kaydetti. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Açlık grevi sürüyor

SONRAKİ HABER

Bahçeli’den Erdoğan’a yargı cevabı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...