03 Mayıs 2011 09:11

'Diyarbakır Cezaevi'ndeki vahşetin sorumluları yargılansın'

Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu 12 Eylül 1980 ile 1984 tarihleri arasında yaşananlara ilişkin yeni 250 suç duyurusunda bulundu.Suç duyurusundan önce Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamaya 5 No’lu Cezaevinde işkence görenlerin yanı sıra Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın, F

'Diyarbakır Cezaevi'ndeki vahşetin sorumluları yargılansın'
Paylaş

Suç duyurusundan önce Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamaya 5 No’lu Cezaevinde işkence görenlerin yanı sıra Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın, Ferhat Kutlay’ın ailesi, babasını cezaevinde kaybeden Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Altan Tan, EMEP İl Başkanı Mehmet Aslanoğlu ve çok sayıda mağdur aile katıldı. Komisyon adına açıklamada bulunan Celalettin Can, 12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır 5 No’lu Cezaevinde yaşananların devletin ve Türkiye toplumunun bir ayıbı olduğunu söyledi. Türkiye toplumunun bu utançtan kurtulması, faillerin tespit edilmesi ve adalet için çalıştıklarını belirten Can, “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz”dedi. Diyarbakır Cezaevinde 12 Eylül 1980 ile 1984 yılı arasında görev yapmış herkesin araştırılarak ceza davasının açılmasını talep ettiklerini belirten Can, bir dönemle hesaplaşmak gerektiğini belirtti.

DEVLETE ÇAĞRI

Babası Bedii Tan’ı Diyarbakır Cezaevinde kaybeden Altan Tan, cezaevinde direnenlerin sadece Kürt halkının onuru için değil, insanlık onuru için hayatlarını verdiklerini söyledi. Başbakanın, Cumhurbaşkanın ve devlet yetkililerinin bu ayıbın sorumlularının açığa çıkartması gerektiğini belirten Tan, sorumluların yargı önüne çıkarılmaması durumunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti hakkında suç duyurusunda bulanacaklarını söyledi. Açıklamada Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın ve Ferhat Kutlay’ın eşi Süheyla Kutlay’da birer konuşma yaptılar. Komisyon Diyarbakır 5 No’lu cezaevinde yaşanan insanlık dışı uygulamalara ilişkin ilk suç duyurularını geçen yıl 11 Ekim'de yapmıştı. (DiyarbakırEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TIR karnesi sayısı yüzde 6.5 arttı

SONRAKİ HABER

Hakkari’de bir asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...