08 Nisan 2013 10:32

Koç'ta uzlaşma var ama imza yok

Koç Üniversitesinde işten atılan taşeron işçilerin direnişi rektörlüğe geri adım attırdı. Öğrenci ve öğretim üyeleri ile birlikte geçtiğimiz haftadan bu yana Rumeli Hisarı Kampüsü önüne kurdukları çadırlarla direnen işçilerin taleplerinin, üniversite yönetimi tarafından kabul edildiğ

Koç'ta uzlaşma var ama imza yok
Paylaş

Son olarak hafta sonu Üniversitenin Genel Sekreteri Murat Halimoğlu, işçiler, öğrenciler, öğretim elemanları ve avukatlardan oluşan Müzakere Komitesi ile görüştü. Halimoğlu işçilerin 22 talebinin 19’unu kabul etti. İşten çıkarılan servis elemanlarının üniversitenin anlaştığı taşeron firma Mavi Yaka’ya, temizlik elemanlarının ise anlaşılan diğer taşeron firma Euroserve’e 12 Nisana kadar başvurmaları halinde işe alınmaları sağlanacağı duyuruldu.

Prensipte anlaşılan taleplerin bu sabah 11.00’de atılacak imzalarla güvence altına alınacağı açıklandı. Ancak henüz imzalar atılmadı.


İŞÇİLERİN TALEPLERİ

* 2 Nisan 2013 günü işten çıkarılan işçilerden, tekrar Koç Üniversitesi bünyesindeki taşeronlarda çalışmak isteyenlerin tamamı işe alınsın.
* Yeniden işe alınarak 2 ayrı taşeron bünyesinde istihdam edilecek olan tüm işçilere İş Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca eşitlik ilkesi uygulansın.
* İşçilerin tamamı ile ilgili olarak 6 ay içerisinde işten çıkartılmayacakları hususundaki İş Kanunu’nun 18. maddesine uygun olarak iş güvencesi konusunu düzenleyen bir protokol imzalansın.
* Koç Üniversitesi bünyesindeki taşeronlarla ek protokol düzenlenerek, işçilerin onayı ya da talebi olmaksızın alt işveren-asıl işveren sözleşmesi süresince Koç Üniversitesi dışında rotasyon yoluyla istihdamının önüne geçilsin.
* Asıl işveren-alt işveren sözleşmesinin bitiminde, yeni bir taşeronla sözleşme yapıldığı takdirde Koç Üniversitesinin bünyesinde hizmet veren işçilerin yeni taşerona devri esas alınsın.
* İşçilerin yıllık izin süresi ve ihbar süresi ilk işe girdikleri tarih dikkate alınarak hesaplansın, bu hususta işçilerin bir hak kaybı yaşamasının önüne geçilsin.
* İşe geri alınan işçilerin tamamına en az 1000 TL. ücret verilsin. İşçilere verilen ücrete her yıl TÜFE oranında zam yapılsın.
* İşe geri alınan işçilere sağlanan yemek yardımı konusunda, Koç Üniversitesinin öğretim elemanları ve idari personeli ile aynı koşullar sağlansın.
* Günlük işe giriş yoklamalarında insan onuruna aykırı olduğu gözetilerek parmak izi uygulamasına son verilsin. Parmak izi, avuç izi, retina taraması gibi yöntemler yerine yoklama konusunda bir alternatif üretilsin.
* Öğretim elemanları, öğrenciler, işçilerin temsilcilerinden oluşan bir Taşeron İzleme Kurulu kurulsun. Bu kurulla ilgili olarak aşağıda sıralanacak ek maddeler kabul edilsin:
* Taşeron İzleme Kurulu kuruluş sürecinden başlamak üzere Üniversite İdaresinden bağımsız olacaktır.
*  İzleme Kurulu, Koç Üniversitesi bünyesindeki bütün taşeronların İş Kanunu’na uygun hareket edip etmediği hususunda denetim ve gözlem yapma hak ve yetkisine sahip olacaktır.
* Taşeron İzleme Kurulu, işçilerin çalışma koşulları ile ilgili şikayetlerinin değerlendirildiği ilk kurul olacaktır.
* İşçilerden alınacak her türlü onay ve işçilere imzalatılacak her türlü belge, Taşeron İzleme Kurulunun denetim ve gözetimi altında gerçekleştirilecektir.
*  En az haftada bir saat olmak üzere işçilerin mesai saatleri içerisinde Taşeron İzleme Kurulu ile toplantı yapmalarına izin verilecektir.
* Bu Kurul ile ilgili bir protokol düzenlenecektir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Iğdır'da askeri araç kaza yaptı: 8 yaralı

SONRAKİ HABER

Eski karısını öldüren A.İ polise teslim oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...