08 Nisan 2013 09:29

Margaret Thatcher öldü

İngiltere eski başbakanlarından Muhafazakar Parti eski lideri Barones Margaret Thatcher 87 yaşında öldü. Sözcüsü, eski başbakanın bu sabah geçirdiği bir inme ardından öldüğünü açıkladı.Thatcher 1979 ile 1990 yılları arasında Muhafazakar Parti hükümetine başbakanlık yapmış ve İngiltere'nin ilk kadı

Margaret Thatcher öldü
Paylaş

Thatcher 1979 ile 1990 yılları arasında Muhafazakar Parti hükümetine başbakanlık yapmış ve İngiltere'nin ilk kadın başbakanı olmuştu. 1959 yılında kuzey Londra'nın Finchley bölgesinden milletvekili seçilen Margaret (Roberts) Thatcher 1992 yılında Avam Kamarası üyeliğini bırakmıştı. Başbakanlığından önce Eğitim Bakanlığı yapan Thatcher, 1975 yılında Muhafazakar Parti lideri Edward Heath'i devirerek parti liderliğine gelmişti.

Thatcher ayrıca 1979, 1983 ve 1987’de üç seçim kazanarak, İngiltere siyasi tarihinin en uzun süreli başbakanlarından biri olmayı da başarmıştı.

Thatcher 1982 yılında Falkland Adaları konusundaki anlaşmazlık nedeniyle ülkeyi Arjantin ile savaşa götürmüştü. 1996'da yapılan Scott soruşturmasında, İran-Irak Savaşı sırasında Thatcher hükümetinin Irak'a yüksek teknolojili silah satışına göz yumduğu, hatta desteklediği ortaya çıkmıştı.

İYİ BİLMEZDİK

1980'li yıllarda batılı ülkelerde devletin iktisadi yatırımlardan çekilmesi, özelleştirme, serbest pazar ekonomisinin desteklenmesi ve işçi haklarının törpülenmesi ile kendisini gösteren neoliberal siyasetin Birleşik Krallık'taki uygulayıcısı oldu.
Ülkesi içinde sol muhalefetle, uluslararası alanda ise Soğuk Savaş kapsamında Doğu Bloku ülkeleriyle mücadele yürüttü. O dönem için radikal sayılabilecek sağ politikaları taviz vermeden uygulaması nedeniyle kendisine takılan Demir Leydi lakabını severek benimsedi.

Thatcher, partisi içindeki bölünmeler nedeniyle başbakanlığı ve aktif siyaseti bırakmak zorunda kaldı. Ancak etkisi öyle güçlüydü ki, başbakanlığı sonrasında devam etmekle kalmadı, İşçi Partisi'ni de etkileyecek şekilde İngiliz siyasetini temelden dönüştürdü.

Thatcher'ın Britanya sendikaları üzerindeki etkisi hâlâ sürmektedir. 1984-1985'teki madenci grevleri, bir eşik noktası olarak kabul edilir. Bu grevlerden sonra sendikalar 1970'lerdeki gücüne asla kavuşamadı. Sendikalılık oranı düştü ve grevlerin etkisini azaltmak için yapılan hukuki düzenlemeler kalıcı hale geldi. Hatta İşçi Partisi bile sendika hareketiyle bağlarını gevşetme çabasına girdi.

İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'nın büyük bölümünde, Kuzey İngiltere şehirlerinde ve eski madencilik yörelerinde hâlâ hakkında kötü konuşulmaktadır. Pek çok kişi, pek çok madenci ailesinin çökmesi ve ağır sanayinin yok olmasıyla sonuçlanan madenciler grevi dönemindeki güçlükleri hatırlayarak Thatcher’in adını yad etmektedir. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DÜ'de öğrencilere Hizbullahçı saldırı

SONRAKİ HABER

'Emek' saldırısına büyük tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...