08 Nisan 2013 08:43

Ergenekon davası ertelendi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının önceki oturumunda verilen esas hakkındaki mütalaanın ardından sanıkların savunmalarının alınması beklenen bugünkü 282. duruşma, yaşanan bazı gerginlikler nedeniyle henüz başlayamadı. Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda tutuksuz sanık dur

Ergenekon davası ertelendi
Paylaş

Daha önceki duruşmalarda avukatlara ait bölümde masalarda oturmalarına izin verilen basın mensupları ile milletvekillerinin bu duruşmada izleyi bölümüne alınmaları, izleyici olarak gelen bazı yazarlar tarafından tepki ile karşılandı. Çok sayıda boş yer olmasına rağmen basın mensuplarının masalı bölüme geçmelerine izin verilmezken, durum Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'ye iletildi. Ancak Başkan Özese'nin, duruşmaya çok sayıda avukat katılmasının beklenmesi nedeniyle bu alana da sanık avukatlarının alınacağını belirttiği iletildi. Basın mensuplarının yanı sıra duruşmaya Nur Serter, Umut Oran, Muharrem İnce, Mahmut Tanal, İsa Gök, Ali İhsan Köktürk, Bilhun Tamaylıgil'in de aralarında bulunduğu Cumhuriyet Halk Partili yaklaşık 30 milletvekili de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

İSTANBUL BAROSU ÜYELERİ JANDARMA İLE TARTIŞTI

Öte yandan, Balyoz davasında duruşma salonunda avukat bölümüne yönetim kurulu üyesi avukatlarla birlikte bildiri okuyan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Ergenekon davasında da yer aldı. Yine yönetim kurulu üyeleri ile birlikte avukatlar için ayrılan bölüme oturması üzerine görevliler tarafından izleyici bölümüne geçmesi istenen Kocasakal yerinden kalkmadı. Bu nedenle jandarma görevlileri ile Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri arasında tartışma yaşandı. Daha sonra duruşma salonunun bulunduğu binanın giriş kapısından tartışma sesleri yükseldi. Bu tartışmanın da bazı avukatların duruşma salonuna alınmaması nedeniyle yaşandığı anlaşıldı. Avukatlar, jandarma görevlileri tarafından mahkeme başkanının talimatıyla avukatların sadece avukat kimliği ile içeri girmelerine izin verilmeyeceğini, vekaletname ve yetki belgesi de göstermelerinin istendiğini söyledi. Tartışma uzun süre devam etti. Bu tartışma sırasında sivil giyimli bir kişinin, X-Ray cihazının diğer tarafından tartışmanın yaşındığı koridor bölümünü kamera ile görüntülediği gözlendi. Avukatlar tarafından tepki gösterilen kişinin, jandarma istihbarat görevlisi olduğu öğrenildi. Görevli, kendisine gösterilen tepki üzerine, görüntü almak için çıktığı sandalyeden aşağı inerek kamerasını kapattı.

11 NİSANA ERTELENDİ

Heyet Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmayı açtı. CHP Milletvekilleri avukatlar için ayrılan boş yere kendilerinin alınmasını istedi. Ancak başkan Özese, bu sırada duruşmanın bittiğini söyledi. Mahkeme, duruşma disiplinini bozan davranışların devam etmesi gerekçesiyle duruşmayı 11 Nisana erteledi.

Bu karar üzerine başta CHP'li milletvekilleri olmak üzere salondakiler tepki gösterdi. Başkan Özese'nin ara kararları okuduğu sırada milletvekilleri ve izleyiciler sıralara vurarak, alkış ve sloganlarla tepkilerini sürdürdü. CHP Milletvekili Muharrem İnce, "Yarın da burada olacağız." şeklinde bağırdı.


CHP, İP, HKP, ADD, TGB, Vardiya Bizde Platformu, Sanatçılar Girişimi, Cumhuriyet Kadınları Derneği gibi parti ve kurumlar Silivri'de görülecek Ergenekon duruşmasını protesto etmek için Silivri Cezaevi önüne geldi.

Grupların barikatları yıkması üzerine askerler gruba tazyikli su ile müdahale etmeye başladı. Sabahın erken saatlerden itibaren duruşma salonunun önüne gelen kalabalık grup, 3 sıra halinde oluşturulan demir bariyerleri yıktı. Bunun üzerine asker ve polis, gruplara tazyikli su ile müdahale etti. Asker ve polislerin "portakal gazı" denilen yapışkan bir gaz türü kullandığı belirtilirken, müdahale nedeniyle çok sayıda kişi yaralandı.   (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Koç Üniversitesi'nde işçiler kazandı

SONRAKİ HABER

Mersin Limanında TİS görüşmesi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...