07 Nisan 2013 17:41

'Emek'e gaz bombalı barikat

Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı çıkan Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu üyeleri, Emek Sineması önüne yürüyerek tepkilerini gösterdi.Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu üyeleri, 31 Martta yaptıkları eylemle bu işin takipçisi olacaklarını duyurmuştu. Platform üyeleri bugün Taksim Tramvay durağında bir a

'Emek'e gaz bombalı barikat
Paylaş

Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu üyeleri, 31 Martta yaptıkları eylemle bu işin takipçisi olacaklarını duyurmuştu. Platform üyeleri bugün Taksim Tramvay durağında bir araya gelerek Emek Sineması önüne doğru yürüyüşe geçti.

“Emek sinemasına sokaktan girilir kepçeyle girilmez” yazılı pankart arkasında yürüyen platform üyeleri sık sık “Demirören yıkılsın, Tayyip altında kalsın”, “Sermaye elini İstanbul’dan çek”, “İstanbul uyuma, emeğine sahip çık” sloganlarını attı. Yüzlerce kişinin arasında Cem Davran, Tuncel Kurtiz, Derya Alabora, Ezel Akay, Ahmet Mümtaz Taylan, Defne Halman ve Onur Ünlü gibi pek çok isim de vardı.

Emek Sineması’nın bulunduğu sokağın başına gelen yüzlerce kişi burada polis barikatıyla karşılaştı.

Polisin, sokağa girilmesine izin vermemesi üzerine platform üyeleri sokağa girene kadar burada bekleyeceklerini belirtti.

Sokağın başında sloganlarla eylemlerini devam ettiren platform üyelerine Bandista müzik grubu ve ritim grubu da eşlik etti.

Polis daha sonra kitleye gaz bombalarıyla müdahalede bulundu. Müdahale sonrası 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra avukat kefaletiyle serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlardan birinin Altyazı dergisi yazarı Berke Göl olduğu öğrenilirken diğerlerinin isimleriyse şöyle: Hazar Berk Büyüktunca, Özgür İpek, Mehmet Ferit Aka. Hazar Berk Büyüktunca'nın polisler tarafından darp edildiği öğrenildi.

TÜZEL'E ENGEL

Öte yandan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de Beyoğlu polis karakoluna geldi. Tüzel'in ilk başta engellese de daha sonra karakola girdiği öğrenildi.


COSTA GAVRAS DA ORADA

Oyuncular, sokağa girilmesine izin verilmemesi üzerine sokak başında açıklama yaptı.

Serra Yılmaz: Emek Sineması’nın yıkılmayacağını iddia eden bakan acaba projeyi okumuş mudur? Bize yalan söylemesinler. Emeğin kapısı sokağa açılır.

Costa Gavras (Ünlü yönetmen aynı zamanda İstanbul Film Festivali’nin konuğuydu): Bu yapılan tarihi bir hatadır, sinemaya yapılan bir ayıptır.

Ahmet Mümtaz Taylan: Emek Sineması’nın yıkımı kentsel dönüşüm sürecinin bir parçasıdır. Emek bizlere aittir. Emek tüm görkemiyle, hatıralarıyla korunmalıdır.


@RizaKocaoglu Sadece Emek sinemasının sokagına girmek istedik diye gözümüzün içine gaz sıkıldı donumuza kadar ıslatıldık..

@birhankeskin Ben az önce bir tabak kuru fasulye yedim doydum mesela. Siz bütün rantları yiyin de yine doymayın inşallah

@raninimanini Neyse ki tatlı polisimiz Costa Gavras ayrılınca müdahale etti. Yoksa uluslararası skandal olacaktı. Aferim!

@eminecaykara Kaç yıldır bu kentin güzelliklerinden beslenmiş kültür sanat insanları "amannn" diyor. Onlar vatandaş değil mi?

@kkarsan Dünyanin dört bir yanindan festivale konuk olan yönetmenler, oyuncular, sinemacilar,dogal olarak saskinliklarini gizleyemiyorlar

@canbonomo Ne yaptık ki ya??

@zaferalgoz BİBER GAZİNDAN fenalık geçirenlere ...su satmayan ve mekandan kovan MADO...Bundan sonra senden SU bile alinmayacak...bilesin...

@DilaSipahi En öndeydim. Su gibi biber gazı sıktılar, sonra gaz bombası, sonra tazyikli su... Hala yanıp üşüdüğümden yazamıyorum. Akşama!

Yılmaz Erdoğan Barış için sanatçılardan gönüllü çaba istenen bu süreçte, sinemasına sahip çıkan bir sanatçı topluluğuna, arkadaşlarıma yapılan bu muameleyi kınıyor, protesto ediyorum.

Ahmet Ümit Emek sinemasını savunanlara saldıranlar, Beyoğlu'nda kendi hoyratlıklarını, barbarlıklarını sergilediler bugün. Tarih sizi asla unutmayacak.


SENEM AYTAÇ: EMEK SİNEMASI KAMUYA AİTTİR: http://evrensel.net/news.php?id=53598

"...Emek Sineması özelinde bir açıklamaya gerek yok gerçi. Hepimizin bildiği gibi, Taksim Meydanı’ndan Galataport’a, Fener-Balat’tan Tarlabaşı’na, Dikmen Vadisi’nden Gerze’ye ülkenin dört bir yanında devam etmekte olan yağmanın bir diğer ayağı Emek Sineması. Sadece bir sinema salonu olarak görüldüğü takdirde belki hepsinden daha önemsiz. Oysa, Emek Sineması kentsel ve kamusal bir alan olması itibarıyla kilit bir öneme sahip. Sadece bugüne kadar birikmesine vesile olduğu ortak toplumsal hafızadan dolayı değil, tekrar kazanılarak kamu yararına kullanılabilir hale getirildiği takdirde, mekân üzerinden yürütülen tüm sınıf mücadelelerinin anıtsal bir örneği de olabileceği için. İşte bu sebeple, talebimiz, Emek Sineması’nın yerinde ve olduğu gibi restore edilmesi, kamusal yarar gereği ticari olmayan, bağımsız ve ticari olmayan bir sinematek olarak düzenlenerek aynı ilkeleri paylaşan sinemacılar ve kurumların kullanıma açılmasıdır...."

ÖNCEKİ HABER

Üniversitede barış istemek hâlâ zor

SONRAKİ HABER

Polis hastane önünde Murat İzol'ün yakınlarına müdahale etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...