9 Nisan 2013 04:36

Kutlu olsun be ya...

Özlem Temena

Günümüzde de yaşadıkları bütün ülkelerde Çingeneler ayrımcılığa uğruyorlar. Kimi çevreler, tarihle ilgili kayıtları olmadığı için Çingenelerin kendilerine ait bir dilleri olmadığını savunuyorlar. Yaşadıkları ülkenin dilini de konuşan Çingenelerin, “Çingenece” denen, yaşadıkları yörede konuşulan dilin karışımı bir lehçeyle konuştukları da biliniyor. Barışçı, sanatsever yaşam felsefeleri ve farklı yaşam tarzlarıyla dikkat çeken Çingenelerin, kendilerine özgü yasaları olsa da, genellikle yaşadıkları toplumun dinsel inançlarını benimserler.

Türkiye’de ise Romanlara yönelik ayrımcılık son hızıyla sürüyor. Kentsel dönüşüm adı altında yaşadıkları yerlerden sürüldüler. Örneğin Kağıthane ve Sulukule’de yaşayan Romanlar evlerinden kovularak, eskisinden de kötü yaşam koşullarına mahkum edildiler. Son olarak Manisa’nın Selendi ilçesinde 1000 kişilik faşist bir grup Romanların evlerini, işyerlerini taşladı, ateşe verdi. Romanlar başka bir ilçeye taşınmak zorunda kaldılar. Romanların büyük kısmı hâlâ insanlık dışı koşullarda yaşam mücadelesi veriyor

Farklılıkları, özgürlüğe olan bağlılıkları, yaratıcı eserleri ve renkli yaşamlarıyla Çingeneler binlerce yıldır aramızda yaşıyor. Bugüne kadar kimse onları dinlemedi. Çaresizlikleri karşısında gülümsedi. Yoksulluklarıyla alay etti. Şehirlerin unutulmuş köşelerine kendi yaşam tarzlarını inatla sürdürerek. Bugün aynı zamanda 8 Nisan Dünya Romanlar Günü. Tüm çingenelerin, Dünya Romanlar Gününü kutluyoruz.


YOKSULLUK ALTINDA YAŞAYAN HALK

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa’da Romanların yaşam koşullarıyla ilgili, 8 Nisan öncesinde bir bildiri hazırladı. Bildiride yer alan rakamlar ise oldukça ilginç, AB’deki her 10 Roman aileden sekizi yoksulluk tehlikesi altında. Avrupalıların dörtte üçü Romanların ayrımcılık riski altında olduğunun farkında. Avrupalıların yüzde 53’ü, toplumun, Romanların daha iyi entegre olmasının faydasını göreceğine inanıyor. 2012’de, Avrupalıların yüzde 34’ü kendi ülkelerindeki vatandaşların rahatsız olacağına inanıyor; ancak yüzde 28’i ise bu durumda ‘oldukça’ rahat olacaklarını belirtiyor.


DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ

8 Nisan Dünya Romanlar Günü  1975 yılından beri çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 8 Nisanı kutlamaya ilk kez 1975 yılında Londra’da düzenlenen 54 ülkeden Çingenelerin katıldığı Dünya Romanlar Konferansı’nda karar verildi. Bu gün, Roman Günü olarak adlandırıldı. “Celem Celem” milli marş olurken, bir de roman bayrağı kabul edildi.


ROMAN AÇILIMI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla  14 Mart 2010 tarihinde İstanbul’da  düzenlenen Roman buluşmasına yaklaşık 15 bin Roman katıldı. Buluşmada Başbakan Erdoğan Romanlardan özür diledi.


YENİ ANAYASA’DA YER ALMAK İSTİYORLAR

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü öncesinde sorunları ve yeni anayasadan talepleriyle ilgili bir rapor yayınladı. Raporda şu başlıklar dikkat çekti: * Romanlar için sürdürülebilir bir sosyal politika oluşturulmalı ve bu politika devlet politikası olmalıdır. * Demografik yapının temsiliyeti sağlanmalıdır. * Ulusal İstihdam Strateji taslağına Romanlar ilave edilmelidir. * Kentsel dönüşümde Romanların kültürel ögeleri dikkate alınmalıdır. * Anayasada eşit vatandaşlık hakkı sağlanmalıdır. * Eğitim sorunları ile doğru ve etkin mücadele edilmelidir. * Roman toplumundan rol modellerin öne çıkarılması gerekmektedir. * Roman Dernekleri içerisinden çalışan derneklere sosyal projeleri için destek sağlanmalıdır.


KUTLAMA PROGRAMI

AYVALIK

BALIKESİR’in Ayvalık ilçesinde; bugün saat 20.00’de Ayvalık Belediyesine ait Amfi Tiyatro’da gerçekleşecek kutlama programında; Pop Star Erkan ile Aslı Ateş’in yanı sıra mahalli sanatçılardan; Hayri Davullar ile Cemal Yiğitol solo olarak; Ayvalık Roman Orkestrası ve Ayvalık Roman Dans Gurubu da topluluk olarak sahne alacak.

SALİHLİ

BELEDİYE Başkan Yardımcısı Hasan Sungur, Dünya Romanlar Günü nedeniyle bugün Kent Meydanı’nda program düzenleneceğini söyledi. Sungur, Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen gece de Ümmiye, Ayvacı, Coşkun, Şevket, Sezgin-Ercan’ın yanı sıra Salihli Roman Dans Grubunun da sahne alacağını söyledi. Sungur, geceye tüm Salihli halkının davetli olduğunu belirtti.

NİLÜFER

NİLÜFER Belediyesi, düzenlediği Dünya Romanlar Günü ile bir ilke imza attı. Dün akşam Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen programda Erkan ve Ümmiy, Roman Orkestrası sahne aldı ve dans gösterileri yapıldı.

EDİRNE

Her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde şenlik yapan Edirneli Romanlar, bu yıl eğlenceli etkinlikler yerine, Naziler tarafından öldürüldüğü belirtilen Çingeneler için mevlit okutacak.

BURHANİYE

BUGÜN düzenlenecek şenlikte sanatçı Kobra Murat konser verecek. Pilav ikramı yapılacak. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et