03 Mayıs 2011 03:33

1 Mayıs Norveç’te ülke genelinde kutlandı

Dünya işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs  Norveç’te başkent Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsö, Haugesund, Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Odda gibi şehirlerde olmak üzere, ülke genelinde kutlandı. Bu yılki 1 Mayıs’ta Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO  “İş refah

1 Mayıs Norveç’te ülke genelinde kutlandı
Paylaş
Mahmut Algünerhan

Dünya işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs  Norveç’te başkent Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsö, Haugesund, Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Odda gibi şehirlerde olmak üzere, ülke genelinde kutlandı. Bu yılki 1 Mayıs’ta Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO  “İş refah verir” sloganını temel slogan olarak seçti.

Bu 1 Mayis kutlamalarında hemen hemen tüm illerde öne çıkan ortak talepler de vardı. Bu talepler, var olan emeklilik yasasının korunması, refah devletinin yükseltilmesi, özelleştirmeye karşı çıkılması ve İsrail’in boykot edilmesi gibi sloganlar idi. Ayriyetten LO nun her yıl 1 Mayıs’ta topladığı yardımlar, bu yıl İşçi Partisi (AP) ve Norveç Halk Yardımı adlı kurum ile birlikte Filistinli göçmenler için toplandı. LO bu  kampanya ile, Gazze’de, Batı Şeria’da ve Lübnan’da yaşayan  Filistinli göçmenlere dikkatler çekmek istedi ve bunu geçen yıldaki gibi “Halk dünyayı değiştirir, katıl” sloganı ile yaptı. Bu 1 Mayıs’ta LO başkanı Roar Flåthen, Stavanger ilinde katıldığı kutlamaya 2 bin 500 kişi katıldı. LO başkanı buradaki konuşmasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan halk ayaklamalarını destekleyen konuşma yaptı. Bergen ilinde ise 1 Mayıs’ta konuşma yapması planlanan AP den olan Norveç başbakanı Jens Stoltenberg’in rahatsız olduğu belirterek katılmadığı kutlamaya yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Başkent Oslo’daki kutlama “Refahı güçlendir – özelleştirmeye hayır – Kızıl-Yeşile oy ver” temel sloganı yazılı pankartın asıldığı Youngstorget alanında saat 11 00 de başladı. Nisan ayının son haftalarındaki güzel hava bugün de yaşandı. Oslo’da ki eyleme yaklaşık 6 bin kişi katıldı. Oslo’daki kutlamada, ‘ Kızıl- yeşil’ olarak adlandırılan üç partiden oluşan koalisyon hükümetinin, Sonbaharda yapılacak yerel seçimdeki, Oslo birinci sıra adayları da birer konuşma yaptılar. Bunlar yanında LO’nun davetlisi olarak Vietnamlı bir delegasyon dan bir kişi de kısa bir konuşma yaptı. Koalisyon hükümetinin temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, Oslo belediye yönetimini elinde bulunduran Sağcı Höyre Partisi il yabancı karşıtı olan FRP nin politikasını eleştirdiler. Konuşmalarda Oslo yönetimi, bu iki sağcı ve muhafazakar partilerden alınması istendi.  Yapılan konuşmalar arasında koro halinde mücadele türküleri seslendirildi ve daha sonra saat 12 45 te yürüyüşe başlandı.

Oslo daki kutlamada belirlenen diğer sloganlar: “Parasız kreş ve parasız SFO (ilkokula bağlı ve okul öncesi ve sonrası 1. - 4.  sınıf öğrencilerinin gittiği kurumun adı)”, “Sosyal refah kesintilerine hayir- hasta ve özürlüleri cezalandırma”, “Kalıcı istihdam olanlara sözleşme”, Yasallaştırılmış tam gün hakkı”, “Milyonlarca kron iklim dostu enerjiye ve yeni sanayiye”, “Hisse ve döviz ticaretine vergi uygulansın”, “Avrupa Ekonomik Alanı’na karşı toplu iş sözleşmesini savun – AB’nin üçüncü post direktifine karşı veto”, “Norveç askeri afganistan’dan dışarı”, “Filistin’i tanı- İsrail’e ekonomik boykot”, “Nükleer silahsız bir NATO” Belirlenen bu sloganların taşındığı pankartların yanı sıra Amerika’nın, Norveç’te yaptığı gizli fişlemelere değinen pankartlarda da vardı.

Oslo’daki kutlamaya göçmen guruplardan Filistin, Etopya; Oroma,Tamil, İranlı Kürt ve diğer guruplar kendi pankartlarıyla katıldı. Bu guruplardan Tamil gurubu çoğunluk oluşturdular. Yapılan yürüyüşten sonra saat ikiye doğru sona erdi. (Oslo/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Samast’a ‘örgüt üyeliği’nden ayrı yargılama

SONRAKİ HABER

Bağcılar'da seçim bürosu açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...