07 Nisan 2013 09:09

'28 Nisan yas günü olsun'

Yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek için her ayın ilk Pazar günü Vicdan ve Adalet Nöbeti tutan aileler, 28 Nisan gününün "yas günü" olmasını istedi.Galatasaray Meydanı'na yürüyüş düzenleyen işçi aileleri, yaşamını yitiren işçilerin fotoğraflarını taşıdı. Aileler ve iş

'28 Nisan yas günü olsun'
Paylaş

Galatasaray Meydanı'na yürüyüş düzenleyen işçi aileleri, yaşamını yitiren işçilerin fotoğraflarını taşıdı. Aileler ve işçiler "İş kazası değil cinayet" yazılı siyah önlükler ve işçi elbisesi giydi. 10 yaşından küçük çocukların da katıldığı yürüyüşte "Sorumlular belli adalet istiyoruz" sloganı atılarak iş kazasında yaşamını yitirenlerin isimleri okundu. Galatasaray Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından açıklamayı yapan 11 Mart 2012 tarihinde Esenyurt'ta yaşamını yitiren Barış Kıyak'ın kardeşi Damla Kıyak, Kozlu'da 2010 ve 2011 yılında iş yerinin 7 kez denetlendiğine ve raporların hazırlandığına dikkat çekerek, "Çalışma Bakanlığı'nın görevi sadece ölüme yol açabilecek kaza olasılıkları konusunda raporlama yapmak mıdır? Bu raporların gereğinin yerine getirilmesi, sıkı yaptırımlar uygulayarak kazaların önlenmesi insanların hayatta kalabilmesi için neden gerekenler yapılmamıştır" dedi.

'BÜTÜN ÇABAMIZ BİR DAHA OLMASIN DİYE'

"İş cinayetlerini kader deyip geçiştirenlere", "İş güvenliği olmadığı için iş bırakan işçilerin çığlığını duymayanlara", "Kuruluş gerekçeleri işçiden yana olduğunu söyleyen sendikalara, partilere, odalara, kurum ve kişilere" öfkeli olduklarını belirten Kıyak, Mayıs 2010'da Karadon'da 30, Şubat 2010'da Dursunbey'de 13, Aralık 2009 yılında Mustafakemalpaşa'da 19, Haziran 2006 yılında Dursunbey'de 17, Nisan 1995 yılında Sorgun'da 37, Kasım 2003 yılında Karaman'da 10 işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Mart 1992 yılında 263, Nisan 1983 yılında 10 işçinin yaşamını yitirdiği Kozlu'da Ocak 2013 yılında 8 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Kıyak, "Bütün çabamız bir daha olmasın herkes duysun ve unutmasın diye… Kaybettiklerimize saygı ve geride kalanlar içindir" dedi.

İstanbul'da 19 Nisan tarihinde Esenyurt'ta yaşamını yitiren işçilerin, Ankara'da Ostim-İvedik ve 2 Mayıs'ta Van'da Bayram Oteli duruşmasının olduğunu duyuran Kıyak, "28 Nisan'ın diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler için yas günü ilan edilmesi isteğimizi yineliyoruz. Ve 28 Nisan günü yapacağımız etkinliğe duyarlılık gösterilmesini istiyoruz" diye konuştu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

‘Barış ekonomik kalkınma ile desteklenmeli’

SONRAKİ HABER

Milletvekilleri de camdan okuyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa