8 Nisan 2013 03:14

Kerry, İsrail ve Türkiye’yi uyardı

Kerry, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bugün görüştü. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve ABD’li mevkidaşı John Kerry, Çırağan Sarayındaki görüşmeden sonra ortak basın açıklaması düzenledi. Kerry’nin buluşmalarının üç ana başlığı vardı: Suriye’deki iç savaş, İsrail’in özrü sonrası gelinen süreç ve son günlerde en çok tartışılan çözüm süreci. Türkiye ve İsrail’in Ortadoğu’da istikrarı sağlamak için çok önemli iki müttefiki olduğunu söyleyen Kerry, Suriye’deki iç savaş ve İran’ın ‘nükleer tehdidi’ konularında İsrail ile birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.

“Bizler İsrail ve Türkiye arasındaki barış sürecinin hızlandırılmasını Ortadoğu’daki istikrarın sağlanması için istiyoruz” diyen Kerry, bu sürece bir tarih koymanın Washington’un işi olmadığını söyleyerek, “Bizler her iki tarafı da gecikme olmadan karşılıklı adımların atılması konusunda uyardık” dedi.

TÜRKİYE İSTENMİYOR

İsrail ise, Türkiye’nin Filistin ile barış sürecindeki arabuluculuğunu reddetti. Times of Israel sitesinin haberine göre, İsrail’in Uluslararası İlişkiler Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye’nin Filistin Yönetimi ve İsrail arasında arabuluculuk yapacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. İsrail Radyosu’na konuşan Steinitz, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Türkiye’ye arabuluculuk rolü teklifinde bulunmasıyla ilgili ‘böyle bir kararın alınmadığını’ söyledi.

Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riad el Malki de, Türkiye’nin İsrail’le diplomatik ilişkileri yeniden başlatmadığını hatırlatarak arabuluculuğun işe yaramayacağını söyledi.

Filistin’in Sesi radyosuna bir röportaj veren Malki, Filistin Yönetimi’nin özellikle ABD’nin İsrail üzerindeki etkisi düşünüldüğünde Ortadoğu Dörtlüsü’nün arabuluculuk yapmasını tercih edeceğini belirtti.

ESAD’A BASKIYI DESTEKLEDİ

Kerry Suriye’deki iç savaş için de, “Türk hükümetinin Esad rejimi üzerinde kurduğu baskıyı destekliyoruz. Esad mutlaka gitmeli. Türkiye’nin mültecilere yönelik açık kapı politikasını ve cömert tavrını da destekliyoruz” diye konuştu. Görüşmede ayrıca Suriye Ulusal Koalisyonu’nun toplanması kararı alındı. Daha önce 18 Martta İstanbulda gerçekleşen  Suriye Ulusal Koalisyonu toplantısında koalisyon başkanlığına Gassan Hitto seçilmişti. Fakat daha sonra Özgür Suriye Ordusu, Gassan Hito başkanlığında kurulan geçici hükümeti tanımadığını açıklamıştı.

Türkiye’nin çözüm sürecini desteklediklerini belirten Kerry, “Son barış süreci Türk halkının hayatını değiştirebilir. Biz Türk hükümetinin çabasına hayranız. PKK’nın silahları bırakma çabasını destekliyoruz. Cesaret ve kararlılık gerekli. Yıllardır süren kan gölü bitebilir” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)


İRAN VE IRAK İÇİN KOORDİNELİ ADIMLAR

ABD’nin Ankara eski büyükelçisi James Jeffrey, Kerry’nin yeniden Ortadoğu’ya gitmesinin nedeninin yalnızca Suriye olmadığını, ABD ve Türkiye’nin İran ve Irakla olan ilişkilerine daha koordineli adımlar atmak üzere görüşeceğini belirtti. Jeffrey, Amerika, Türkiye ve İsrail’in Suriye krizi konusunda işbirliği yapmasının, özellikle ‘Suriye’yi İran’ın etkisinden’ kurtarmak açısından önemli olduğunu da söyledi.


İSRAİL’LE OLAN İLİŞKİLER HEP DEVAM ETTİ

Jeffrey ayrıca, Kerry’in Türkiye ve İsrail ziyaretlerini ‘çok önemli stratejik adım” olarak değerlendirdi. Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesinin ekonomik boyutlarının olduğunu söyleyen Jeffrey, İsrail’de ileri teknoloji, ihracat ve artan doğal gaz kaynakları konusunda öne çıktığını ve Türkiye’nin ileri teknoloji askeri gereksinimlerini Amerika’dan değil, İsrail’den tedarik ettiğini belirtti. Ayrıca Türkiye ve İsrail ilişkilerin en kötü olduğu dönemde bile Türkiye’nin İsrail’den savunma amaçlı alımlar yaptığını söyledi. (DIŞ HABERLER)