06 Nisan 2013 14:58

Sağlık emekçileri 17 Nisanda grevde

İnsanların sağlık kurallarını öğrenmesi ve sağlıklı yaşama bilincine kavuşması için Birleşmiş Milletler Örgütünün kabul ettiği 7-13 Nisan tarihleri, Sağlık Haftası olarak kutlanılıyor. Türkiye’nin her yerinde de sağlık haftasında çeşitli etkinliklerle kutlamalar yapılıyor. “Sağlıkta Dönüşüm Prog

Sağlık emekçileri 17 Nisanda grevde
Paylaş
Gülsen Aslan

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, sağlık alanının satılık bir mal haline getirildiğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Yani sağlık hizmeti, kademe kademe randevudan başlayarak reçete almaya, ilacı almaya kadar katkı payı ve ilave ücreti ile karşı karşıya kaldığımız bir duruma dönüşmüştür. Parası olan engelsiz bir şekilde sağlık hizmetine ulaştı; ama parası olmayan, bir çok parasal engelin olduğu bir sağlık hizmeti ile karşı karşıya kaldı. Bu da büyük ölçüde sağlık hizmetinin ticaretleştirilmesi ve kâr elde edilen hizmet haline getirilmesinden kaynaklanıyor.”

‘ACİL SERVİSLERE YIĞILMA VAR’

Hastanelerde acil servislerdeki yığılmalara dikkat çeken Erdolu, insanların katkı payı ödememek için acil servislere gittiğini ifade etti. Erdolu, “Dünyada Avrupa ülkelerinde acil servise başvurma oranı ‘yüzde 15’ civarıyken, Türkiye’de bu yüzde 30’lara dayanmış durumda. Bu da acil servislerde yığılmaya neden oluyor” diye konuştu. Erdolu, bu tür yığılmalar karşısında yaşanan aksaklıklardan da sanki sağlık çalışanları sorumluymuş gibi hasta ve hasta yakınları ile sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığını ifade etti.

MÜCADELEDE KARARLILIK SÜRÜYOR

Meclis tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti araştırma komisyonu kurulduğunu belirten Erdolu, “Bir yıla yakın bir zamandır bu komisyon faaliyet yürütüyor. Hem biz sendika olarak hem de sağlık alanında olan emek ve meslek örgütleri olarak oraya çağrıldık. Biz oraya şiddeti besleyen, doğuran içeren ayrıntılı rapor verdik. Diğer örgütler de ayrıntılı rapor götürdüler. Ama bir yıla yakın bir süredir komisyon her hangi bir gelişme kaydetmemiştir” diye konuştu. Şiddeti doğuran ve besleyen nedenlere karşı mücadele etme kararlılığı içinde olduklarını ifade eden Erdolu, şiddetin bu kadar fazla tırmanması nedeniyle 17 Nisanda sağlık çalışanlarına karşı şiddeti besleyen faktörlerin ortadan kaldırılması için bir günlük iş bırakma eylemi yapacağız” dedi.


SAĞLIK ÖRGÜTLERİ GREVDE OLACAK

SAĞLIK çalışanlarına yönelik şiddete karşı Türk Tabipleri Birliği, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Dişhekimleri Birliği, Türk Hemşireler Derneği, Türk Ebeler Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji ve Teknisyeni Teknikerliği Derneği, Türk Medikal Rodyoloji Derneği gibi sağlık örgütleri ile birlikte 17 Nisanda bir günlük iş bırakacak. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bu komisyondan mutabakat çıkmaz

SONRAKİ HABER

Çocuklar keyfi olarak ailelerden alınmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...